Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Spor de 15 la sută la salariul de bază pentru persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat

0 578

Toate persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat, indiferent de tipul acestuia, vor beneficia de un spor 15 la sută la salariul de bază pentru activitatea desfăşurată în programul normal de lucru, a decis joi Guvernul.

Hotărârea adoptată în şedinţa de Guvern prevede că persoanele care deţin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, fie el fizic, vizual, auditiv, de surdocecitate, somatic, mintal, psihic sau sunt bolnave de HIV/SIDA sau boli rare, vor beneficia de sporul de 15 la sută din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare.

Potrivit Ministerului Muncii, până acum doar nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat beneficiau de acest spor, iar acest lucru genera o diferenţiere pe criterii de dizabilitate în ceea ce priveşte câştigurile salariale realizate de persoanele cu handicap.

„Decizia se încadrează în categoria măsurilor legislative specifice necesare pentru a accelera sau obţine egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la muncă, obligaţie asumată odată cu ratificarea de către România, prin Legea nr. 221/2010, a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, precizează MMJS.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More