Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Statul lovit de propriile decizii. Dobânzi bancare prea mari pentru stat, se va trăi din rezervele Trezoreriei

0 317

Statul român și-a tăiat singur craca de sub picioare. Nu poate obține credit bancar pentru că dobânzile sunt prea mari. Teodorovici anunță că se poate trăi cu rezervele Trezoreriei și că nu are nevoie de împrumuturi.

Statul român se rănește singur din cauza propriilor decizii neinspirate și necalculate. Ministrul Teodorovici a anunțat marți, 29 ianuarie, că statul nu se va mai împrumuta de la nici o bancă pentru că este capabil să se susțină din rezervele Trezoreriei. Această dispoziție a ministrului a venit din cauza faptului că Ministerul Finanțelor Publice „nu a reuşit să atragă de la bănci decât cel mult o treime din sumele cerute cu împrumut” după cum notează cei de la Republica.

Acest eșec, repetat de trei ori de către Minister, pare a fi provocat de chiar „taxa pe lăcomie” impusă băncilor, ordonanță anunțată cu surle și trâmbițe la începutul anului. Astfel dobânzile băncilor au ajuns să fie prea mari pentru statul român care cere bani și care și-a suprataxat prin „taxa pe lăcomie” chiar sursa principală de finanțare.

„Nu ne împrumutăm în piaţă”, a declarat Teodorovici și a continuat „Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine – avem sumele necesare în Trezorerie pentru a ne finanţa pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile”.

„Nu putem să cumpărăm la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Şi atunci decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta şi aceasta a fost decizia de ieri”, este citat Teodorovici cu referire la dobânzile prea mari cerute de către bănci.

Cei de la Republica au mai notat că Ministerul Finanțelor a încercat să se împrumute luni cu 400 milioane de lei de pe piața internă, însă având în vedere ofertele băncilor Ministerul a refuzat tranzacțiile.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More