Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

STENOGRAME – Detalii uluitoare din ancheta judecătorului bistrițean

0 49

Ovidiu-Putura

Fostul secretar de stat Ovidiu Puţura, judecător la Tribunalul Bistrița, a ameninţat că va bate o judecătoare şi o va lovi cu maşina, pe motiv că aceasta ar intenţiona să pronunţe o hotărâre nefavorabilă într-o cauză în care era interesat.

Judecătorul Puţura Ovidiu a adresat  ameninţări la adresa unor magistraţi pe motiv că ar intenţiona să pronunţe o hotărâre nefavorabilă în cauza în care este interesat,  prin intermediul avocatului a contactat  expertul din dosar  în vederea formulării de explicaţii la instanţă în condiţiile în care nu fusese citat, constituie încă un argument în sensul că lăsarea inculpatului în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Ameninţările au fost proferate în timpul unei discuţi pe care inculpatul a avut-o cu o altă judecătoare, Corina Iacob, suspectă în dosar, care îi spunea că nu crede că poate convinge măcar o colegă de complet să dea o soluţie dorită de Puţura într-un dosar civil în care era parte soţia acestuia.

STENOGRAMELE interceptărilor DNA

Ovidiu Puţura: Şi ce mă de nu îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu maşina… deci.. nu am mai auzit treburi din astea…este vorba de discutia cu suspecta care ii spunea că nu crede ca poate convinge macar o colega de complet să dea soluţia dorită de Puţura pentru soţia sa( deci trebuia să o convingă măcar pe una din judecătoare căci a treia ar fi rămas în opinie separată…)

Corina Iacob: Auzi… să nu cumva să vorbeşti ceva că ştii de la mine… că una, că alta…

Ovidiu Puţura: Nu, îţi dai seama că am… mi-o zis Alina că…

(…)

Ovidiu Puţura: Deci oricum lucrurile sunt foarte simple.

C.I.: Ţi-ai făcut cerere de strămutare?

Ovidiu Puţura: Nu… Nici nu o fac. O calc cu maşina după aia şi gătăm…

Corina Iacob: Măi în ce situaţie mă pui…

Ovidiu Puţura: Stai liniştită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăştia cu.

Corina Iacob: Ce faci?

Ovidiu Puţura: Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia.

Corina Iacob: Te rog frumos… şi eu ce să fac acum…

Ovidiu Puţura: Să te uiţi în dosar şi să faci cum îi… ce rezultă din dosar.

Corina Iacob: Să fac opinie separată?

Ovidiu Puţura: Da. Păi, tu vezi ce rezultă din dosar, apăi lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumpărat acest teren cred că în anul 1990 şi ceva, nu mai ţin minte exact, înainte de 2000 oricum. Socrul voia să îşi vândă casa din Beclean şi să se mute în Bistriţa, pentru că fetele erau în Bistriţa… după ce să stea în Beclean. Asta-i adevărat că eu l-am îndrumat, mă de ce nu te duci să cumperi un teren – că atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, ştii – cumpără un teren, du-te la o licitaţie, cumpără un teren. El şi l-a ales, ăsta e, OK. Mi l-a arătat şi mie, uite-l. Bineînţeles că pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanţă asta. El a fost proprietar.

Despre acelaşi dosar s-a discutat şi în noiembrie 2014, când Puţura s-a întâlnit cu judecătoarea Corina Iacob în incinta restaurantului unui hotel din Bucureşti. Inculpatul era nemulţumit de soluţia dată de instanţa de fond şi insista pentru admiterea recursului formulat de soţia sa, Alina Ofelia Puţura.

Corina Iacob:  Acum, vis-a-vis de… ţi-ai făcut cerere de strămutare?
Ovidiu Puţura: Nu mi-am făcut…
Corina Iacob:  Ascultă-mă!
Ovidiu Puţura: Da. Da’ eu vreau să te întreb: tu te-ai uitat prin dosar, ca idee aşa?
Corina Iacob: Stai să îţi spun cum stau lucrurile!
Ovidiu Puţura: Da, i-a zi cum stau lucrurile. Alina mi-a povestit un pic, dar era foarte emoţionată că… zicea nu se poate, că nu ştiu ce…
Corina Iacob:  Doamne, ce… Zic Ildi ce îi de făcut? Nu ştiu, pe mine nu mă interesează, aşa şi aşa… Păi tu: Nu zice chiar aşa. Gândeşte-te că poate îţi vine Ovidiu încă o dată preşedinte la Tribunal… Mie?… Îi rea, îi şi nebună, îi egoistă, îi complexată… îi nu ştiu ce să spun, deci are în ea o răutate care îi vine… origine, nu un ţăran, un ţăran de vază… din origini, din felul cum arată, cum se comportă, are impresia că toată lumea râde pe la spate ei… nu se mai opreşte, ştii cum face… merge, merge… Şi atunci zic: Tu, hai să găsim o soluţie să putem… că eu… Gândeşte-te în ce situaţie mă pui. Că niciodată nu am pronunţat în majoritate şi cu opinie separată.
(…)
Corina Iacob:  Bun. Şi dacă ajung la o concluzie diferită de a ei…
Ovidiu Puţura: Da.
C.I.: Să fac opinie separată?
Ovidiu Puţura:  Da. Poţi să faci liniştită opinie separată şi poate să facă şi Camelia, că oricum îi spun şi ei. Deci asta este foarte grav. Da oricum îi cad geamurile la asta…
(…)
Ovidiu Puţura:  Da? Deci ea trebuie să… ea deci nu… ţi-am spus şi ţie şi asta nici nu se pune problema… deci Camelia nu dă decât soluţia care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de nici un ajutor de la nimeni, că nu vreau ajutoare.
Corina Iacob: Şi atunci cum coexistai acolo cu ea?
Ovidiu Puţura:  Cu cine?
Corina Iacob: Vicepreşedinte de Tribunal?
Ovidiu Puţura:  Lasă că mă ocup eu de asta, stai liniştită. Oricum mă ocup de ea, proasta dracului, tâmpita… ştii?
Corina Iacob:  Dacă obţin casare cu… de rejudecare să se verifice posesia, treburi socoteli şi aşa mai departe, îi bine?
Ovidiu Puţura:  OK. Să verifice, ţi-am zis. Pentru mine este bine oricum”.

Potrivit procurorilor DNA, în schimbul sprijinului acordat, Ovidiu Puţura şi soţia sa i-au oferit judecătoarei Corina Iancu cadouri pentru fiul acesteia. În plus, inculpatul a lăsat să se înţeleagă că va face demersuri pentru ca fiul judecătoarei să promoveze în 2015, prin fraudare, concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar, pe care îl picase anterior.

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura, ulterior director la Direcţia contencios din acelaşi minister, a fost reţinut miercuri de procurorii DNA, urmând a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Acuzaţiile DNA

Procurorii anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ovidiu Puţura pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

„În noiembrie 2014, Ovidiu Puţura i-a promis unei judecătoare că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât o persoană din familia judecătoarei să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenţiei promise, Puţura i-a solicitat judecătoarei să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia suspectului era reclamant recurent”, precizează DNA.

Procurorii DNA efectuează acte de urmărire penală şi faţă de judecătoarea Tribunalului Bistriţa – Secţia civilă, Corina Iacob, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More