Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Știrea cititorilor: Îngropați în noroi, zeci de dejeni își plâng de milă ignorați de autorități- VIDEO

1 158

Un cititor al site-ului Someșeanul.ro ne-a semnalat prin email situația dificilă cu care se confruntă locuitorii din zona Dealul Sfântul Petru din Dej, unde zeci de case și sute de dejeni înoată pur și simplu în noroaie la fiecare ploaie.

Sezoanele de primăvară și toamnă, dar mai ales iarna sunt un adevărat coșmar pentru locuitorii din zona cartierului Dealul Sfântul Petru din Dej. Un dejean care locuiește pe strada Lucian Blaga ne-a trimis un filmuleț în care demonstrează starea execrabilă a drumului pe care este nevoit să circule zilnic. Plină de gropi și de noroaie, respectiva stradă este aproape impracticabilă în zilele ploioase, iar în restul timpului poate fi bătută doar la pas, sau cu mașini cu tracțiune integrală.

Ne-am încumetat și noi să mergem în zonă pentru a vedea cu ochii noștri condițiile în care sunt obligați să trăiască sute de dejeni, plătitori de impozite și taxe, la fel ca cei care beneficiază de asfalt pe strada unde locuiesc.

N-am îndrăznit să urcăm cu mașina pe acea stradă într-o zi ploioasă, dar nici a doua zi, când nu a plouat nu am avut prea mare succes.

Oamenii care locuiesc în zonă spun că se confruntă cu această problemă încă de când s-au mutat acolo și, orice ar face, nu se găsește rezolvare la situația lor.

”Pentru noi, adulții, este mai ușor că circulăm mai mult cu mașina când mergem sau venim de la serviciu. Dar pentru copii este îngrozitor. Pentru că trebuie să circule pe noroiul ăsta în fiecare dimineață când merg la școală și după-amiaza când se întorc acasă. Ajung plini de noroi la școală”, ne-a declarat un tânăr care s-a mutat recent în zonă, unde și-a construit o casă. Acesta dispune de un autoturism 4X4 și se consideră norocos că are o asemenea mașină cu care poate circula pe acele străzi.

someseanul-strazi noroi sfantul petru dej

”Condiții execrabile. Asta avem aici. Nu avem canalizare, nu avem hidranți, iar noroiul este la el acasă. Doar vara ce ne mai descurcăm cu circulatul, dar și atunci e plin de praf. Noi nu putem ieși cu mașina din curte în aceste zile, când e plin de noroi, așa că circulăm pe jos”, ne-a spus un dejean care locuiește pe strada Lucian Blaga.

O altă doamnă care locuiește pe aceeași stradă ne-a declarat că atât ea cât și vecinii ei tot așteaptă de câțiva ani că strada lor va fi reabilitată și asfaltată: ”Am înțeles că și strada noastră era în lista celor cuprinse în proiectul pentru marea asfaltare. Doar că la noi utilajele n-au mai ajuns. Poate nu le-a mai ajuns asfaltul. La câteva străzi mai sus s-a asfaltat, la noi nu. Apoi anul trecut am înțeles că ne-au trecut iar pe listă. Acum așteptăm, că n-avem ce face altceva.”

strada lucian blaga dej (2)

Și chiar mai au de așteptat oamenii din acea zonă, asta pentru că strada lor nu a fost inclusă nici în marele proiect european de modernizare a 23 de străzi din municipiul Dej și nici nu este pe lista străzilor ce vor fi asfaltate până în vara acestui an, după cum a anunțat primarul Costan Morar în planul de investiții al primăriei Dej din acest an.

 

Citiți aici ce străzi vor fi modernizate, reabilitate și asfaltate în perioada următoare.

O dejeancă ce are casă de mai mulți ani pe strada Lucian Blaga spune că în aceeași situație neplăcută se regăsesc și cei de pe străzile Tudor Arghezi sau Ion Agârbiceanu. Aceasta ne-a declarat că s-au făcut nenumărate demersuri către Primăria Dej pentru ca aleșii municipiului să-și îndrepte privirea și spre străzile lor, însă n-au avut sorți de izbândă. Pe lângă faptul că au fost ignorați ani de-a rândul, oamenilor li s-a transmis că nu i-a obligat nimeni să-și ridice casele pe străzi neasfaltate sau nemodernizate.

Fără canalizare, străzi asfaltate sau chiar hidranți, oamenii se descurcă așa cum pot. Cizmele de cauciuc fac parte din garderoba obișnuită, iar noroiul și gropile au devenit deja un decor cu care s-au obișnuit. Iar în zilele geroase și cu ninsori se înarmează cu răbdare și speranță că li se va schimba soarta, asta deși străzile pe care locuiesc n-au văzut niciodată un utilaj de deszăpezire. Asta în condițiile în care locuiesc într-un oraș care se pretinde a fi unul european, de nivelul anului 2016.

 

 

 

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Zbengu Mic spune

    RUSINE RUSINE RUSINE!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More