Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Strategie comună de promovare turistică în zona Dej – VIDEO

0 106

În Sala de consiliu a Primăriei Municipiului Dej a avut loc azi o conferință de lucru care are ca scop identificarea patrimoniului local și realizarea unei strategii comune de promovare turistică în zona dejului. Conferința, organizată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, a avut ca organizator Primăria Municipiului Dej prin Serviciul Cultură, Sport Turism în parteneriat cu Centrele de Informare și Promovare Turistică din Dej, Cășeiu, Cuzdrioara, Mica, Vad, Ciceu-Mihăiești și Primăria Bobâlna.

”Având în vedere că tematica recomandată de Consiliul Europei pentru ediția din 2017, se referă la ,,Patrimoniu cultural-Natura-Armonii”, am considerat că este necesar să identificăm și să valorificăm obiective importante din peisajul cultural și natural de la confluența Someșurilor, reliefând contribuția administrațiilor locale la buna administrare, gestionare și valorificare a patrimoniului material și imaterial în raport cu mediul natural.

Un alt obiectiv al activității îl reprezintă implicarea comunităților locale, a cetățenilor, în protejarea patrimoniului cultural și natural de la confluența Someșurilor.

Având în vedere că majoritatea localităților dețin un patrimoniu bogat în domeniul istorico-etnografic, un patrimoniu natural deosebit și un patrimoniu imaterial în domeniul dansurilor, cântecelor populare, a obiceiurilor și tradițiilor putem construi proiecte pentru un viitor comun al acestor comunități”, au precizat organizatorii.

Constantin Albinetz, directorul Casei de Cultură Dej, a făcut o scurtă prezentare a în domeniul patrimoniului local și național, dar și cel UNESCO, pentru ca apoi conferința să continue cu un mesaj din partea primarului Costan Morar și dezbateri la care au contribuit reprezentantele Centrelor de Informare și Promovare Turistică din Dej, Cășeiu, Cuzdrioara, Mica, Vad, Ciceu-Mihăiești și Primăria Bobâlna.

S-a discutat despre diversitatea și bogăția patrimoniului istorico-etnografic,religios, balnear, dar și un patrimoniu imaterial (dansurile și cântecele populare, tradițiile gastronomice,diversele obiceiuri și tradiții locale, cum ar fi ”Paparudele ” de la Nireș sau ”Împănatul boului ” de la Mănăstirea).

Pe lângă obiectivele turistice din municipiul Dej (Parcul Balnear Toroc, Muzeul Municipal, Muzeul Militar,Salina Ocna Dejului, Statuia Corifeilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din municipiul Dej și zona Dej, ș.a.) au fost prezentate obiective turistice din zona Dej: Cetatea Ciceului, Castrele romane de la Cășeiu și Ilișiua, Monumentul de pe Dealul Bobâlna, realizat în memoria țăranilor răsculați în 1437-1438, Troița și alte monumente din Măgoaja legate de Grigore Pintea Viteazul, Mănăstirea ”Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt” și Biserica Episcopală ”Adormirea Maicii Domnului” din Vad, Biserica Ortodoxă de Lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Calna, care datează din anul 1671, Biserica Ortodoxă de Lemn din Cremenea, din 1677, Bisericile Ortodoxe de Lemn din Pintic, Strâmbu și Gârboul Dejului, Mănăstirea din Valea Cășielului și Schitul Fanti din Chiuiești, frumoasele costume populare autentice din Chiuiești și Cășeiu, dansurile populare, produsele culinare tradiționale: plăcintele crețe, mălaiul copt, silvoița ș.a.

Participanții au realizat un util schimb de experiență, au popularizat exemplele de bună practică în domeniu și au stabilit o strategie comună de promovare turistică în zona Dej.

zilele patrimoniului dej 2017 zilele patrimoniului dej 2017 zilele patrimoniului dej 2017

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More