Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Strigăt de disperare al Ambulanței Dej: ”Nu vrem să fim eroi! Nu ne trimiteți în războiul cu coronavirusul fără arme!”

0 21.887

Noul coronavirus se răspândește cu o repeziciune care a luat prin surprindere toți oamenii de știință, toți guvernanții, din toate statele. Iar virusul acesta ucide, omoară în doar câteva zile oameni care mai aveau mulți ani de trăit.

Trăim vremuri de război, de o adevărată luptă pentru supraviețuire în lupta cu coronavirusul, acest virus ucigaș care a omorât deja peste 30.000 de oameni în întreaga lume. Ca în orice război, cei pe care ne bazăm pentru a scăpa cu viață sunt în primul rând medicii și asistenții, cei care intră primii în contact cu inamicul, cei care luptă în linia întâi pentru ca noi, din liniile din spate, să putem supraviețui.

Cei care luptă în prima linie cu această amenințare globală, cei care intră în contact direct cu persoanele infectate sunt, în primul rând, medicii și asistenții de la ambulanță. Asta înainte ca pacienții respectivi să ajungă în spitale, unde să fie îngrijiți de alți medici și asistente din unitățile medicale.

Salvarea vieților noastre, a celor dragi nouă, vine de la acești oameni care luptă în linia întâi, dar pentru ca aceștia să-și desfășoare activitatea în condiții de siguranță pentru ei și familiile lor, au nevoie de sprijinul nostru, al tuturor. Pentru că dacă ei sunt în pericol, dacă ei se îmbolnăvesc, pe noi nu ne mai salvează nimeni. Iar ei nu vor să fie eroi, să moară pe câmpul de luptă pentru că nu au fost protejați. Ei vor să continue lupta, să ajute oamenii, să ajute bolnavii să primească cea mai bună îngrijiri medicală posibilă.

Criza acută în care se află sistemul medical român, lipsa echipamentelor de protecție, a dezinfectanților și a materialelor sanitare, face imposibilă pentru personalul medical al ambulanțelor această luptă cu COVID-19.

Iar puținele materiale ce au fost repartizate de la nivel central spre județe au făcut ca la nivel local să se ajungă la stocuri aproape minime. La Ambulanța Dej, astfel de materiale de protecție sunt de-a dreptul un vis.

Ambulanța Dej se confruntă cu o criză acută de astfel de echipamente de protecție, dezinfectanți, materiale sanitare. În aceste zile, un ambulanțier primește la fiecare tură, pe semnătură, doar cinci măști chirurgicale, dar acestea nu oferă decât un minim grad de protecție și sunt insuficiente pentru toate intervențiile.

combinezoane-ambulanta

Combinezoanele pe care le mai au, foarte puține la număr și de o calitate slabă, sunt îmbrăcate doar la cazurile care prezintă un risc ridicat de infectare cu COVID-19, însă au existat deja cazuri la care s-a intervenit fără aceste echipamente de protecție, deoarece medicilor nu li s-a spus că sunt solicitați la cazuri suspecte de coronavirus. De măști cu un grad ridicat de protecție nici nu poate fi vorba, pentru că acestea nu există pe stoc.

Ambulanța Dej are nevoie de ajutor, de sprijinul tuturor dejenilor, de la oficiali la politicieni, de la oameni de afaceri la simpli cetățeni. Cu toții trebuie să ne implicăm, să ajutăm, să donăm, să sprijinim acești soldați să continue lupta.

Grupul de voluntari ”Vă ajutăm din Dej” și ”Asociația civică Mândru că-s dejean” au sărit deja în sprijinul Ambulanței Dej, prin donarea de materiale de protecție, sanitare și dezinfectanți, însă stocurile s-au epuizat.

Facem apel la orice om cu suflet, orice dejean din țară sau din străinătate, orice cetățean din comunele din împrejurimi, să ne ajute în acest demers. Este nevoie în primul rând de combinezoane de protecție pentru particule fine, măști de înaltă protecție (FFP2, FFP3), ochelari de protecție, mănuși nesterile, halate de unică folosință, dezinfectanți.

Cei care vor să ajute financiar o pot face în contul Asociației Mândru că-s dejean

RO46BRDE130SV80476101300 deschis la BRD, CUI 38572263.

Revolut: 0744585785

Paypal: paypal.me/Someseanul

Toți bani strânși în contul Asociației vor fi utilizați pentru achiziționarea de echipamente de protecție, care vor fi donate personalului Ambulanței Dej.

În aceste momente, orice intervenție a ambulanței este un risc, indiferent de tipul solicitării. Personalul trebuie să intervină, la orice solicitare, echipat corespunzător, în condiții de maximă siguranță, atât pentru pacienți, cât și pentru salvatori.

Pericolul pândește peste tot, la orice caz la care se intervine, astfel că acești oameni trebuie să fie protejați. Depinde de noi, de fiecare, să ajutăm cum și cu cât putem pentru ca acești oameni să nu devină eroi. Există deja în toată țara zeci, sute de cazuri de medici și asistenți infectați. Unii au fost scoși complet din circuit, alții se luptă pentru viața lor în secțiile de terapie intensivă, și asta pentru că au intrat în contact cu pacienți sau colegi infectați și nu au avut echipamente de protecție.

De noi, de toți, depinde să ieșim din această criză, să putem să ne reluăm viețile la modul normal, în care erau odinioară..

Pentru orice sprijin, material sau financiar, vă stăm la dispoziție.

Irina Maxim – 0744.585.785

Maria Danciu – 0740.009.404 (Asociația Mândru că-s dejean)

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More