Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Superstiții și obiceiuri populare de Rusalii

0 233

21-rusalii-cluj

Creştinii ortodocşi sărbătoresc în pe 23 iunie Rusaliile sau pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare prăznuită întotdeuna duminica, la 50 de zile după Paşti.

Vechile tradiții populare spun că trebuie să respectăm o serie de obiceiuri în această perioadă pentru a ne merge bine, potrivit www.muzeulastra.ro.

Superstiţii în Sâmbăta Rusaliilor

Potrivit credințelor populare, dacă plouă în sâmbăta Rusaliilor, va fi un an mănos. Tot în această zi, se buciumă pentru a se aduna ploile de vară. Sărbătoarea se ţine până la amiază, apoi se lucrează dar nu se toarce, nu se mătură, nu se dă gunoiul afară.

În această zi se ung uşile şi ferestrele cu usturoi şi leuştean pentru a ne proteja de duhuri, se dau plăcinte de pomană pentru morţi, păsat de porumb, lapte, ceapă, usturoi verde, cireşe, apă, se împodobesc uşile şi casele cu crengi de tei, care vor fi bune de leac.

Tot în Sâmbăta Rusaliilor, se duc crenguţe cu frunze de tei la biserică.

Superstiţii în Duminica Rusaliilor

Se spune că, dacă în ziua de Rusalii este timp frumos, va fi vara frumoasă. De Rusalii, femeile poartă pelin şi beau vin cu pelin pentru a fi voinice, sănătoase, se dau de pomană pentru cei vii străchini, la biserică se îngenunchiază pe iarbă şi frunze de tei care apoi se folosesc la îndepărtarea relelor. Potrivit calendarului popular, începând din această zi, se poate dormi afară.

Săptămâna de după Rusalii

În a doua zi de Rusalii se sărbătoresc Sânzienele, iar marţi după Rusalii nu se lucrează, ca protecţie faţă de trăznete, lovituri. Joia ”mânioasă, necurată, a iepelor” sau ”buciumul Rusaliilor” se ţine ca protecţie a treburilor gospodăriei şi culturilor de grindină iar a oamenilor, de boli. Se spune că acela care se supără în această zi va fi supărat tot anul şi-i va merge în gospodărie pe dos.

Vinerea se ţine de la amiază pentru protejarea de tunete, grindină, vifore, iar sâmbăta de după Rusalii, numită şi ”Sâmpetru de vară” sau sărbătoare lupilor” se ţine ca apărare de grindină şi de lupi. Tot acum, se dau de pomană colaci, lumânări şi mere. Ultima zi din săptămâna de după Rusalii, ”stoborul Sâmpetrului” sau ”duminica tuturor sfinţilor” se ţine pentru apărare de rele, pentru apărarea recoltelor şi a turmelor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More