Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Supraviețuitorii accidentului aviatic din Apuseni s-au întors la locul tragediei

0 91
ceremonie avion prabusit apuseni
FOTO: Mediafax

Șapte luni au trecut de la tragedia aviatică din munții Apuseni, când două persoane au murit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit.

Pilotul Adrian Iovan a decedat la scurt timp de la prăbușirea avionului, în timp ce medicul rezident, Aura Ion, a decedat în ambulanță, la câteva ore după prăbușire.

Sâmbătă, la aproape șapte luni de la incidentul traumatizant, trei dintre supraviețuitorii tragediei au urcat din nou pe munte, la locul unde în 20 ianuarie 2014 s-au prăbușit cu avionul.

Medicii Radu Zamfir şi Sorin Ianceu şi copilotul Răzvan Petrescu, însoţiţi de cei trei moţi salvatori, precum şi de oficialităţi din localitatea Horea şi de localnici care au participat la căutarea epavei avionului, au revenit la locul tragediei.

„A fost o întâlnire foarte emoţionantă şi ne-am bucurat foarte tare, mai ales pentru Răzvan, care a putut să urce pe munte, chiar dacă în cârje. La locul unde s-a prăbuşit avionul s-a ţinut un moment de reculegere pentru pilotul Adrian Iovan şi pentru Aura Ion şi am aprins lumânări. Am povestit cum a fost, le-am arătat traseul pe unde am urcat ca să ajungem la locul unde s-a prăbuşit avionul, cât am mers pe munte. Tare mă bucur că i-am salvat şi că azi am putut să ne revedem sănătoşi”, a spus Gheorghe Giurgiu, unul dintre cei trei moţi salvatori care au ajuns primii la locul accidentului.

Pe Dâmbul Bumbului, locul unde s-a prăbușit avionul, s-au depus coroane de flori și s-au aprins lumânări, participanții rugându-se pentru sufletele celor care au decedat, pilotul Adrian Iovan și medicul rezident Aura Ion.

Pentru curajul de care au dat dovadă, cei trei moți salvatori, care au ajuns primii la epava avionului, vor primi titlul de cetățean de onoare al comunei Horea. Același titlu de cetățean de onoare al comunei Horea va fi acordat și celor cinci supraviețuitori ai tragediei.

Vezi aici tot filmul tragediei din Apuseni

Evenimentul din luna ianuarie a acestui an, a fost unul dintre cele mai grave incidente aviatice din România în ultima perioadă. Două persoane și-au pierdut viața, iar alte cinci persoane au fost rănite: copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Toți șapte se deplasau cu avionul de la București la Oradea, pentru a salva vieți, aici urmând să preleveze organe de la un donator. N-au mai ajuns însă la Oradea, avionul în care se aflau prăbușindu-se la granița dintre județele Cluj și Alba, pe munte la peste 1.400 de metri altitudine. Mai bine de 5 ore le-au trebuit salvatorilor pentru a localiza epava avionului, aceasta fiind descoperită de niște localnici. La operațiunile de căutare și salvare au participat sute de persoane, pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More