Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

SUSPICIUNE. Bovina depistată cu encefalopatie ar proveni dintr-un sat clujean

0 50

Ioan Vuscan

Prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a declarat miercuri că există suspiciunea că bovina depistată pozitiv la testarea făcută pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB) ar proveni de la un fermier din satul clujean Deuşu şi ar fi fost tăiată într-un abator din Bistriţa-Năsăud.

„Există suspiciunea că provenienţa acestui animal depistat pozitiv la ESB ar fi din satul Deuşu, comuna Chinteni, judeţul Cluj, de la un fermier de acolo, dar nu există o certitudine. Mai există suspiciunea că ar fi din Sălaj. Nu există o identificare clară a provenienţei acestui animal, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan.

Potrivit sursei citate, animalul din satul Deuşu ar fi fost sacrificat într-un abator din judeţul Bistriţa-Năsăud, o anchetă în acest caz fiind făcută inclusiv de poliţişti.

„În prezent, se desfăşoară o anchetă, inclusiv Poliţia a intervenit pentru a clarifica situaţia şi urmează ca în perioada următoare să se clarifice provenienţa acestui animal. În urmă cu două luni, la un abator din Bistriţa-Năsăud s-au sacrificat 40 de bovine care proveneau din mai multe judeţe – Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Cluj, iar printre acestea s-ar fi aflat şi vaca din satul Deuşu”, a spus Vuşcan.

Potrivit acestuia, forma de encefalopatie spongiformă bovină depistată este una atipică, dar care nu este periculoasă pentru consumatorul uman.

„De altfel, această carcasă nu a ajuns niciodată în consum, pentru că nu se pun în consum decât în momentul în care se obţin analizele pentru fiecare carcasă în parte”, a mai spus prefectul judeţului Cluj.

Primarul comunei Chinteni, căreia îi aparţine satul Deuşu, Lucia Suciu, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că nu există nicio confirmare oficială potrivit căreia animalul depistat cu ESB ar proveni din satul respectiv.

„Un fermier din Deuşu a dus o vacă la un abator din Bistriţa-Năsăud, iar animalul era în regulă. Am înţeles că identificarea s-ar fi făcut pe baza unui crotaliu vechi de şapte luni. Nu ştiu cine şi de ce vrea să arunce vina pe comuna Chinteni”, a arătat Lucia Suciu.

Citește mai multe pe MEDIAFAX!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More