Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sute de dejeni, cu bidoane și butoaie, la coadă la izvoare – FOTO

0 4.741

Început de decembrie la Dej. Sute de dejeni stau la cozi uriașe, înarmați cu sticle, bidoane sau chiar butoaie, pentru a lua apă de la izvoare. Alte sute, poate mii de dejeni, au golit pur și simplu rafturile magazinelor de bidoane de apă plată și apă minerală. Pare o imagine din secolul trecut, când doar pe vremea lui Ceaușescu oamenii îndurau frig pentru a-și asigura apa de toate zilele de la izvoarele orașului.

Din păcate, nu este o amintire, și nici un scenariu al unui film din epoca ceaușistă. Este realitatea lunii decembrie a anului 2017, când dejenii au rămas o zi întreagă fără apă la robinet.

Fără să-i anunțe nimeni despre întreruperile și lucrările programate, dejenii s-au trezit miercuri dimineață fără apă. Și fără apă au rămas și în cursul serii. Degeaba au sunat în continuu telefoanele la Compania de Apă Someș, că apa tot întreruptă a fost, deși Compania anunțase (în secret) că azi la Dej și în comunele învecinate, apa nu va avea presiune. Nici vorbă de întreruperea totală.

Întreruperea trebuia să țină până la ora 15, însă orele au trecut și apa nu a mai venit. Apoi a venit și confirmarea: dejenii nu vor avea apă în această seară! Dar echipele de intervenție ale Companiei de Apă sunt în teren și încearcă remedierea situației.

Prin urmare, cu mic cu mare, scăpând sudalme printre dinți în zi de sfântă sărbătoare, dejenii s-au înarmat cu bidoane, sticle și alte recipiente și au luat cu asalt izvoarele publice din oraș, unii pentru a se alimenta cu apă de băut, alții pentru a avea măcar apă pentru treburile casnice și la toaletă. Asta pentru că, dacă pe vremea lui Ceaușescu nu era apartament care să nu aibă tot timpul cada de baie plină cu apă, în zilele noastre, cică moderne, epoca ”apei în vană” a apus de mult, prin urmare toți s-au trezit ”pe uscat”.

Sute de dejeni au dezbătut în această seară problema la cozile uriașe pe care le-au format pe străzile Bistriței, 1 Mai, la Pijamaua, sau chiar la izvorul de pe strada Pepineriei, nefolosit și cu apă NEpotabilă, încă de la Revoluție încoace. Chiar și la izvorul ”Buna” de la Cuzdrioara s-au format cozi, unii venind de acasă cu damigene de 5-10 litri, alții chiar cu butoaie de mare capacitate.

”Cum ne trimitem dimineață copiii la grădiniță și la școală nespălați?”, ”Noi ăștia care am fost toată ziua la muncă azi trebuie să ne punem la culcare fără să ne spălăm, iar dimineață mergem iar la muncă nespălați?”, ”Oare copiii vor primi mâine la cămin și grădiniță masă caldă dacă nu este apă cu care să se gătească?”, sunt doar câteva dintre întrebările rostite de oamenii revoltați care au format cozi uriașe la izvoarele Dejului.

Spre seară au venit și (ne)lămuririle Companiei de Apă Someș:

”Este vorba despre lucrări de cuplare care au avut loc pe rețeaua de alimentare cu apă, la ieșirea din municipiul Gherla. Aceste lucrări au fost executate de firme contractate de către Compania de Apă Someș S.A prin proceduri de atribuire. Aceste cuplări nu au rezistat, ceea ce a dus la această situație neplăcută. Compania de Apă Someș S.A a mobilizat în aceste momente echipe proprii, care încearcă să remedieze această problemă și sperăm că până mâine dimineață să reușească. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, spun reprezentanții Companiei.

Am luat legătura cu primarul municipiului Dej, Costan Morar, care știa despre problemă încă de dimineață. Acesta se află în teren, chiar și la această oră (20:30), urmărind lucrările angajaților Companiei de Apă:

”Problema a pornit de la racordul care s-a făcut pe magistrala de apă, pentru a alimenta localitatea Nima. Firma Boccardo (n.r. din Cluj Napoca) a câștigat licitația, însă nu a făcut o lucrare de calitate și a cedat racordul.

Acum la Nima, eu mă aflu la fața locului, lucrează echipe ale Companiei de Apă. S-a scos racordul stricat și se înlocuiește cu unul nou, de către angajații Companiei de Apă.

Durează cam două ore până se va monta noul racord, de către Compania de Apă, apoi alte două ore până când apa va fi pornită și va ajunge în magistrală. De acolo urmează ca apa să ajungă în ramificații, pentru fiecare cartier și zonă, astfel că până în cursul dimineții toată lumea să aibă apă la robinet. Să sperăm că lucrurile vor merge bine, nu vor exista probleme și până dimineață va curge apa la toată lumea.

Am vorbit și la spital și aceștia mai apă în rezerve care trebuie să le ajungă până dimineață la orele 8-9. În caz că nu se rezolvă până atunci, Compania de Apă mai are în rezervă încă 4 tone de apă care vor fi date Spitalului, dacă are nevoie”, a declarat pentru Someșeanul.ro primarul Costan Morar.

Tot de dimineață știau și cei de la Spitalul Municipal Dej că vor fi azi probleme cu apa în Dej, conducerea spitalului fiind anunțată de către Compania de Apă în acest sens pentru a-și putea face proviziile de apă.

”Au existat probleme cu apa azi la spital, însă acestea nu afectează cu nimic activitatea spitalului, tratarea bolnavilor și intervențiile chirurgicale. Operațiile se fac cu apă sterilă specială, nu cu apă de la robinet, care este folosită doar pentru uz menajer, pentru spălatul vaselor și al bolnavilor și pentru întreținerea curățeniei. Activitatea spitalului și buna desfășurare a actului medical nu sunt afectate cu nimic de întreruperea apei”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Dej, dr. Antonela Nicoară.

Mai mult, managerul Spitalului Municipal Dej, dr. Mihai Pandrea, ne-a declarat că fiecare secție din spital a fost informată încă de dimineață ca să-și facă provizii suficiente de apă, iar Compania de Apă a pus la dispoziția spitalului o cisternă de apă, în caz că au nevoie de ea. Potrivit managerului Mihai Pandrea, azi a fost întreruptă apa pentru o scurtă perioadă de timp, după care a avut o presiune mai mică, însă activitatea nu a fost afectată.

Întreruperea furnizării apei a afectat azi nu doar restaurantele și cafenelele, dar și activitatea diverselor firme din oraș, care nu și-au putut desfășura în bune condiții afacerile. Cei mai afectați au fost însă oamenii simpli, care în zi de sărbătoare nu au ce să se spele, nu-și pot realiza activitățile casnice, nu pot face mâncare și sunt nevoiți să stea la cozi la izvoare sau să cumpere apa ”cea de toate zilele” de la magazin.

P.S. NU UITAȚI ROBINETELE DESCHISE!


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.