Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sute de lampioane au luminat cerul Dejului, la sărbătorirea a 140 de ani de liberalism – FOTO/VIDEO

0 94

lansare lampioane dej 14 de ani de liberalism

Câteva sute de persoane au luat parte vineri seara, în Parcul Mic din Dej, la evenimentul organizat de Organizația de Femei a PNL Dej, la sărbătorirea a 140 de ani de liberalism în România.

Cu mic cu mare, liberali și nu numai, s-au adunat în centrul orașului pentru a lansa spre cer sute de lampioane galbene. La eveniment au participat atât membri ai PNL Dej, cât și simpli trecători sau admiratori care au vrut să ia parte la spectacolul de lumină. Bineînțeles, cei mai fascinați au fost copiii.

”Activitatea de astăzi se înscrie în șirul acțiunilor concepute cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal sub deviza „140 de ani de la TRADIȚIE  la MODERNITATE „.

În numele liberalilor, invit pe toți dejenii să participe la simpozionul „140 de ani de liberalism  – 140 de ani de viziune, onoare și patriotism”, care va avea loc la începutul lunii iunie în Dej și care va aduce în fața dumneavoastră istorici, oameni politici și reprezentanți ai societății civile în numele unei istorii liberale care se împletește cu istoria modernă a României”, a declarat viceprimarul Dejului, Aurelian Mureșan.

Evenimentul de azi a fost organizat de Violeta Mureșan și Melinda Alexandru, co-președinți ai Organizației de Femei ai PNL Dej, beneficiind de sprijinul co-președintelui OF PNL Cluj Mihaela Suciu, a președintelui PNL Dej, Marius Mînzat și a consilierilor locali dejeni ai PNL.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.934613249934776.1073741980.467241263338646&type=1

La 24 mai 1875 lua fiinţă Partidul Liberal, sub conducerea marilor patrioţi români I.C.Brătianu şi C.A.Rosetti. Membrii marcanţi ai partidului proaspăt constituit făceau parte din generaţia revoluţionarilor de la 1848, care doreau crearea unei societăţi şi a unui stat modern.

În perioada guvernărilor liberale au fost realizate: Independența României, la 1877, Constituţia din 1888 şi proclamarea Regatului, precum şi Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1918, care a consfinţit unirea tuturor provinciilor istorice româneşti.

În România, istoria liberalismului şi a Partidului Naţional Liberal se împletesc până la a se confunda cu istoria modernă. Liberale au fost toate Constituţiile României până la ocupaţia sovietică şi instaurarea regimului comunist, liberală a fost societatea românească în epoca ei de glorie dintre cele două războaie mondiale.

Liberalii au făcut istorie în România secolelor XIX şi XX, dar au făcut istorie şi în secolul XXI.Sub conducerea unui guvern liberal s-a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi s-a realizat aderarea efectivă a României, pe 1 ianuarie 2007.În 2014, PNL a dat României primul ei preşedinte liberal, afirmându-se clar drept o forţă politică pe măsură istoriei sale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More