Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sute de morți în Turcia, în urma unui cutremur. Lotul Unirii Dej este în siguranță. Peste 1700 de clădiri prăbușite – VIDEO

0 1.886

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei la ora locală 4:17 (1:17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

În urma cutremurului au fost înregistraţi sute de morţi şi răniţi în cele două ţări, potrivit bilanţurilor provizorii.

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS. 

Numărul persoanelor decedate în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria, noaptea trecută, a crescut la cel puțin 641 de persoane, potrivit agențiilor de presă străine. Cel puțin 284 de persoane au fost ucise în șapte provincii turcești, iar 440 au fost rănite. Numărul persoanelor decedate în Siria a crescut la 237, cu peste 630 de răniți. Cel puțin 120 de persoane au murit în zonele controlate de rebeli. Sute de oameni sunt în continuare prinși sub dărâmături, iar bilanțul este de așteptat să crească, pe măsură ce salvatorii intervin în zonele afectate de seism.

Bilanţul victimelor cutremurului care a avut loc luni sudul Turciei ar putea atinge 10.000 de morţi, estimează Institutul american de geofizică USGS.

Lotul Unirii Dej este în siguranță

Echipa românească de fotbal FC Unirea Dej se află în cantonament în Turcia, unde are programate antrenamente și mai multe meciuri amicale. Conform conducerii echipei, lotul dejenilor este în afara oricărui pericol.

„FC Unirea Dej informează că delegația clubului nostru, aflată în Turcia, este în siguranță, iar stagiul centralizat de pregătire va continua conform programului”, se arată pe pagina de Facebook a Unirii Dej.

Tot în Turcia, într-un stagiu de pregătire se află și echipa clubului Oțelul Galați.

„SC Oțelul Galați anunță faptul că delegația clubului nostru din cantonamentul din Antalya este în siguranță, în urma cutremurului de mare magnitudine produs în această dimineață în Turcia. Undele seismului au fost resimțite și în zona în care se află lotul oțelar, însă pregătirea echipei nu va avea de suferit și va continua confom programului stabilit, cu meciul amical de astăzi, în compania formației FK Olympic Tashkent, din prima ligă din Uzbekistan, partida ce va avea loc cu începere de la ora locală 16:00 (15:00 ROU)”, a transmis echipa pe Facebook.  

Echipe de salvatori din România şi Olanda; şi Italia şi-a oferit ajutorul

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU.

„Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată într-un comunicat al executivului român.

Guvernul olandez a anunţat luni trimiterea în Turcia unei echipe de salvare pentru zone urbane, care include agenţi militari şi de poliţie, personal de prim ajutor şi pompieri, potrivit EFE. Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, s-a declarat ”tulburat de vestea cutremurului devastator din Turcia şi Siria”.

Şi Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecţiei civile. Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, ”informată de Departamentul Protecţiei Civile, urmăreşte îndeaproape situaţia, după seismul distrugător care a lovit Turcia, la graniţa cu Siria”, a informat biroul său într-un comunicat.

Cinci cutremure în România, luni dimineață

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 4,6 pe Richter, luni dimineaţa s-a produs luni dimineață, la ora 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, acesta fiind urmat de alte patru replici.

Seismologii au anunțat inițial o magnitudine de 4,5 pe Richter, care a fost ulterior revizuită la 4,6.

Potrivit datelor revizuite de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP, cutremurul s-a înregistrat la adâncimea de 23 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 74 kilometri nord-est de Ploieşti, 94 kilometri vest de Brăila, 98 kilometri vest de Braşov, 99 kilometri vest de Galaţi şi 114 kilometri nord-est de Bucureşti.

De asemenea, au fost înregistrate ulterior patru replici în aceeaşi zonă, cutremurele având magnitudini de 2,6, 2,9, 2,7 şi 2 pe Richter. Trei seisme s-au produs la adâncimea de 17 kilometri, la orele 4:09, 4:13 şi 5:01, iar cel de-al patrulea la ora 5:26, la adâncimea de 21 de kilometri.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More