Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tăriceanu îşi atacă proprii colegi europeni

0 1.359

Călin Popescu-Tăriceanu a trimis către grupul european al ALDE o scrisoare critică prin care atacă faptul că aceştia au votat rezoluţia Parlamentului European impotriva Guvernului României.

Călin Popescu-Tăriceanu pare a ceda şi el nervos ca şi fratele său într-ale guvernării, Liviu Dragnea. Supărat foc acesta a transmis o scrisoare către aripa europeană a ALDE şi dojeneşte faptul că aceştia au avut îndrăzneala de a vota rezoluţia Parlamentului European împotriva Guvernului României. Marele necaz al liderului ALDE este că cei din grupul european nu s-au consultat cu propriul său partid. De asemenea, acesta le-a mai aruncat şi vina că adoptă atitudinea Comisiei Europene, care, în propria sa opinie, are idei preconcepute și tratează incorect „unii membri” ai Uniunii Europene, anunţă Digi24. Redăm integral scrisoarea transmisă de către Călin Popescu-Tăriceanu către colegii săi europeni:
„Dragi colegi,
(…)
Regretăm profund că grupul ALDE nu s-a consultat cu noi sub nicio formă instituțională atunci când s-a pozițiuonat față de Rezoluția Parlamentului European referitoare la statul de drept în România, din 13 noiembrie 2018. Respectiva rezoluție se bazează aproape în întregime pe relatări deformate ale chestiunii în discuție, furnizate de părți interesate, mai precis pe „comunicări”, „schimburi de vederi”, „opinii”, „relatări”, „dezbateri despre amenințarea la adresa statului de drept în România” și „repetate proteste de masă”. Chiar dacă rezoluția afirmă că UE pleacă de la prezumția unei încrederi reciproce că statele membre acționează în conformitate cu democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, o asemenea prezumție lipsește total din textul documentului. Nu este menționată nici măcar o poziție a ramurilor executivă, legislativă sau judiciară ale Guvernului român. Rezoluția în ansamblul său pornește de la o neîncredere profundă în autoritățile române și de la o prezumție de vinovăție în legătură cu oficialii români.
Ca liberali, suntem foarte îngrijorați să vedem că grupul ALDE și Parlamentul European în ansamblu se dedau unei practici de acuzare publică ce nouă, românilor, ne aduce aminte de trecutul totalitatist. Nimic nu e mai puțin liberal și mai străin de tradiția politică europeană decât o Adunare reprezentativă care se angajează în acțiuni acuzatoare la adresa unora dintre membrii ei. Suntem deja obișnuiți cu Comisia Europeană, care tratează unele state membre drept vinovate, dar suntem neplăcut surprinși să vedem că Parlamentul European urmează acest tip de proceduri, menite să dividă și să submineze încrederea reciprocă, pe care, alminteri, are datoria să o realizeze între cetățenii tuturor țărilor pe care le reprezintă.
Cu toate acestea, apreciem că unii membri ai grupului ALDE au votat împotriva rezoluției și sperăm că modul lor critic și echilibrat de a gândi va deveni în viitor un model de comportament pentru toate partidele liberale membre și pentru europarlamentari independenți”.
Scrisoarea este semnată de Călin Popescu Tăriceanu în calitate de lider al ALDE, dar și de președinte al Senatului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More