Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tăriceanu la Cluj și Bistrița: ”Următorul guvern trebuie să stabilească o țintă de aderare la euro”

0 203

Copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, au fost prezenţi, marţi, la Bistrița și apoi la Cluj-Napoca, unde au susţinut o conferinţă de presă şi s-au întâlnit cu conducerea şi cu membri ai organizaţiei judeţene a partidului.

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, la o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că este „normal” ca un partid care speră la un scor bun la alegerile parlamentare să aibă „ocazia şi curajul” de a-şi anunţa candidatul pentru funcţia de prim ministru.

„Eu cred că este normal ca un partid care are aspiraţii, pretenţii în alegeri, şi nu face figură aşa, de prezenţă, să aibă ocazia şi curajul să îşi desemneze propriul candidat la primul ministru. Aşadar, sigur că şi noi, dar şi PSD avem această libertate, pe care noi am şi folosit-o. În privinţa strategiei de campanie, tacticilor pe care le folosesc, asta am făcut noi, ce fac alţii îi întrebaţi pe ei”, a spus Tăriceanu, citat de Agerpres.

Liderul ALDE consideră că momentul anunţării candidatului pentru această funcţie ţine de strategia de campanie.

„PNL nu are un candidat, s-a dus să caute în târg şi l-a găsit pe un băiat pe care îl cheamă Cioloş. PSD are, după părerea mea, candidaţi, şi consideră că momentul tactic de anunţare nu a venit. Dar asta e o problemă a lor, întrebaţi-i pe ei. Noi am considerat că acesta este momentul în care trebuie să facem acest anunţ”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă s-ar crea probleme între PSD şi ALDE în cazul în care aceste două partide ar forma majoritatea, iar PSD ar insista să desemneze un prim ministru din rândurile sale, Călin Popescu Tăriceanu a infirmat această variantă.

„Ce problemă să fie? Fiecare partid trebuie să aibă oameni care să conducă. Până la urmă, cu ei ieşim în faţa electoratului”, a explicat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a mai spus că anunţarea candidaturii sale la funcţia de prim ministru este şi o măsură de a nu-i da posibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis de a invoca lipsa unor astfel de candidaturi.

„Eu sunt de părere că nu trebuie să îi lăsăm preşedintelui Iohannis câmp liber pentru manevre, ca să spună după alegeri: păi ştiţi, n-am înregistrat decât pe domnul Cioloş, că l-am rugat eu să candideze şi dânsul a acceptat, şi atunci România nu are personalităţi capabile să conducă ţara”, a afirmat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a efectuat marţi o vizită electorală în judeţul Bistriţa-Năsăud, alături de Daniel Constantin, ocazie cu care a vizitat o fabrică din comuna Prundu Bârgăului, a participat la o adunare publică în comuna Livezile şi s-a întâlnit cu staff-ul de campanie şi candidaţii pentru alegerile parlamentare ai ALDE Bistriţa-Năsăud.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la Cluj, că următorul guvern va trebui să stabilească un orizont de timp pentru aderarea României la moneda euro.

El a fost întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia România nu are un termen limită şi nici nu este bine să aibă unul referitor la aderarea la zona euro.

”Eu sunt un partizan fervent al proiectului european. Eforturile mele în prima parte a mandatului de prim ministru au fost concentrate, dedicate aproape în exclusivitate îndeplinirii condiţionalităţilor pentru aderarea la UE. Vă aduceţi aminte că puţină lume îmi dădea credit că voi reuşi. Discutasem la vremea respectivă cu guvernatorul BNR şi ideea noastră a fost de a stabili obiectivul de aderare la zona euro în 2014. (…) Eu nu cred că este bine să nu ne fixăm un obiectiv. (…) Dacă eşti conducătorul unei ţări, trebuie să ai o viziune clară despre ceea ce vrei să faci în viitor. Vrem să ne integrăm în UE şi să fim o ţară care simţim din toate punctele de vedere că avem şi drepturi şi responsabilităţi? Eu zic că aşa ar fi normal şi ca atare ar trebui ca România să-şi propună, dacă 2014 e termen depăşit, să-şi propună un nou termen, în interiorul căruia să se angajeze şi să se pregătească. Nu ştiu dacă noi vom mai reuşi atât de uşor să îndeplinim condiţionalităţile legate de aderarea la euro”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit acestuia, viitorul guvern şi BNR vor trebui să fixeze un orizont de timp pentru aderarea la euro, nu preşedintele ţării.

”Astăzi am văzut o întreprindere care are 97% export de produse de înaltă tehnicitate. Deci, sunt oameni capabili şi sunt unii care ştiu să muncească şi să fie competitivi. Dacă vom face lucrul acesta, eu cred că România poate să îndeplinească condiţiile de aderare la zona euro şi eu aş vrea să ajungem, dar nu e rolul preşedintelui să stabilească, aceasta este treaba guvernului, împreună cu BNR. Atunci, eu cred că guvernul care va urma după alegeri va trebui să stabilească o ţintă de aderare la euro în aşa fel încât să mobilizăm nişte energii, nu să lăsăm ţara să funcţioneze ca un vapor în bătaia vântului, care n-are cârmă”, a afirmat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la Cluj, că România nu poate fi condusă de oameni care îşi fac ucenicia la locul de muncă şi că acest an este unul pierdut pentru ţară.

‘Avem o echipă formată din oameni cu competenţă şi experienţă profesională la cel mai înalt nivel. O ţară nu poate să fie condusă de oameni care îşi fac ucenicia la locul de muncă, conducând ministere şi făcând experimente, aşa cum s-a văzut, din păcate, cu actualul guvern, pe pielea românilor. Regret anul acesta pierdut în totalitate pentru România, este mai degrabă un an nu de stagnare, ci un an de regres în multe privinţe, este o mare decepţie ceea ce se întâmplă în România, este un experiment politic clar eşuat, un experiment dorit de actualul preşedinte, căruia i-am atras atenţia de la bun început că este o formulă greşită, împotriva căreia noi cei de la ALDE am şi votat în parlament şi s-a dovedit că am avut dreptate’, a afirmat liderul ALDE.

El a mai spus că ceea ce se întâmplă în România e şi rezultatul lipsei de experienţă şi de cultură politică a actualului preşedinte al ţării.

‘Practic, este rezultatul lipsei de experienţă a actualului preşedinte şi de cultură politică, care şi-a imaginat, dacă nu cumva a fost un capriciu (…) că şi-a dorit guvernul personal. După cum vedem, a vrut multe lucruri, şi parlamentul lui, şi guvernul lui etc’, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că România are un potenţial economic mare şi că poate să ajungă a şaptea putere economică a Europei.

‘Azi am vizitat la Bistriţa o întreprindere industrială şi nu vă ascund că mi-a făcut o enormă plăcere; o întreprindere mare, de peste 1.700 de angajaţi, cu capital românesc 100%. Mi-am dat seama încă o dată de potenţialul mare pe care îl are economia românească. Şi ceea ce eu urmăresc să fac şi să transmit cetăţenilor este că ALDE are o certă viziune despre cum trebuie să fie viitorul României. Această viziune se bazează pe o dezvoltare economică susţinută de investiţii şi de sprijinirea capitalului autohton’, a spus Tăriceanu.

Potrivit acestuia, România trebuie să sprijine capitalul autohton şi să prefere produsele autohtone, aşa cum fac şi străinii cu produsele din ţările lor, fiindcă aceştia ”pot să-şi retragă oricând” capitalul din România.

‘Avem firme care au capacitate tehnică de realizare a unor produse competitive, avem produse competitive şi, în ciuda acestui fapt, se cumpără cu o rea voinţă evidentă produse străine. (…) Străinii preferă să cumpere produsele lor, nouă ne e ruşine să cumpărăm produsele noastre’, a afirmat copreşedintele ALDE.

El a mai sus că România, deşi are potenţial economic şi uman, e printre cele mai sărace ţări ale Europei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More