Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Țeapă de zile mari! Nouă primării din Cluj au mușcat-o

0 335

primaria iclod

Primari din nouă comune clujene au căzut în plasa unui escroc, care, pretinzând că reprezintă Guvernul României, i-a păcălit să semneze contracte cu firma pe care o conducea. În doar câteva luni de zile primarii din Iclod, Cornești, Bonțida, Borșa, Jucu, Aluniș, Bobâlna, Vultureni și Dăbâca au fost vizați de acțiunea extrem de elaborată a escrocilor.

O anchetă a site-ului Ziar de Cluj prezintă pe larg întreaga mașinațiune la baza căreia stă un tânăr din Satu Mare și Societatea Comercială ”Programul de eficiență fiscală și disciplină bugetară” SRL.

Pe scurt, primarii comunelor clujene au fost sunați (cu număr ascuns!) de falși reprezentanți guvernamentali, care-i anunțau că se vor face controale aspre la instituțiile pe care edilii le conduc. Asta pentru ca a doua zi la primăriile respective să apară unul sau doi ”trimiși de la Guvern”, cu insigne false și însemne asemănătoare celor guvernamentale, care luau la purecat departamentele contabile ale primăriilor, pentru a verifica gradul de recuperare a creanțelor în acele comune.

După ce făceau scandal și aruncau cu acuze în toate părțile dar și cu amenințări referitoare la sesizarea Curții de Conturi, ”reprezentanții guvernamentali” îi păcăleau pe primarii comunelor respective să semneze un proces-verbal de implementare a programului de eficiență fiscală și disciplină bugetară.

Procesul-verbal era de fapt un contract între Primăria respectivă și firma ”Programul de eficiență fiscală și disciplină bugetată” SRL, prin intermediul căruia societatea comercială primea acces la bazele de date ale comunelor cu locuitorii care aveau debite restante la taxele și impozitele locale.

Mai mult, firma respectivă urma să încaseze de la Primărie câte 5 euro pentru fiecare somație trimisă datornicilor. Asta după ce baza de date cu numele acestora ar fi fost primită de la primării și urcată pe site-ul Somație.ro.

Jurnaliștii de la Ziar de Cluj au vorbit cu primarul comunei Iclod, Emil Pîrțoc, care recunoaște că a semnat un astfel de cotnract și povestește cum acționau escrocii.

„Am luat o teapa de zile mari, asa este m-au sunat intr-o zi cu numar ascuns, zicand ca sunt de la Guvernul Romaniei si ca a doua zi o sa am o vizita de la un coleg de-al lor care trebuie sa colecteze date si sa faca un raport. Intr-adevar, a doua zi s-a prezentat o persoana intr-un Logan albastru cu numar ce parea a fi de la Ministerul Finantelor, asa ne inchipuiam noi, si care cu tupeu a inceput discutia cu tot felul de amenintari si afirmatii intimidante.

Recunosc ca am facut o greseala nelegitimandu-i pe acesti tupeisti, dar eu veneam dupa cateva saptamani de controale dure de la alte institutii ale statului, controale in care ne-au tocat zi de zi, asa ca, daca venea inca un control, stateam si capra, va rog sa ma credeti, numai sa scap odata de ei si sa ne apucam de treaba. Sunt la primul mandat si sunt socat de cata mizerie este in administratie. Stiti ce situatie tensionata e cu arestarile astea…

Aveau o strategie baietii, mapele erau pline de declaratii de interese ale primarilor de comune din Cluj, mi-au fluturat si mie una sub nas, amenintandu-ma ca sunt incompatibil in ceea ce priveste pozitia mea in asocierea Ecometropolitan. Inca ceva, toate documentele lor erau cu o sigla ce semana cu sigla guvernului si cu tricolorul in antet, iar eu am crezut ca semnez un proces-verbal de control, nu un contract.

Noroc cu consilierii mei care, dupa plecarea lor, au verificat existenta acestui program si au aflat ca totul nu-i decat o minciuna, ca semnasem, de fapt, un contract in toata regula, care spunea ca trebuie sa le dam bazele de date cu toti cetatenii din comuna care au debite pentru ca ei sa urce aceste date pe aplicatia Somatie.ro si sa le trimita instiintari de plata datornicilor, cumva, ei trebuiau sa primeasca 5 euro pentru fiecare instiintare de plata trimisa, pe care noi, primaria, ii plateam catre SRL urmand sa recuperam banii tot de la cetateni.

In ziua urmatoare, cand a venit cineva de la ei sa implementeze proiectul, l-am dat in suturi afara, eu sunt cel care a descoperit primul ca ceva nu este in regula, am aflat ca erau si alti primari in aceeasi situatie, si, joia trecuta, am trimis impreuna cu acesti primari o sesizare catre prefectul Gheorghe Vuscan, cerandu-i ajutorul”, a declarat primarul din Iclod pentru sursa citată.

Povestea este însă una mult mai amplă, iar cel care stă la baza întregii povești, Răzvan Micul, are deja o istorie bogată în ceea ce înseamnă înșelăciunile și uzurparea de calități oficiale. Urmăriți întreaga anchetă pe Ziar de Cluj.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More