Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Telenovela ”Traian Mureșan vs. Consiliul Local Dej” continuă. Pe fir a intrat și Prefectura Cluj

0 165

someseanul-sedinta consiliu local dej Traian Muresan

Circul administrativ desfășurat la Dej în ultimii ani, între fostul consilier local Traian Mureșan, pe de o parte, și primarul Costan Morar și Consiliul Local Dej, de cealaltă parte, parte fără rezolvare și fără sfârșit.

Din 2012, de la precedentele alegeri locale, cele două părți sunt târâte prin tribunale, pe rolul instanțelor de judecată fiind deschise între timp mai multe procese, după ce Traian Mureșan a dat în judecată consilierii locali și pe edilul șef pentru faptul că nu a fost validat într-un nou mandat de consilier local.

Așa cum spuneam și într-un articol la jumătatea acestei luni, Consiliul Local Dej a cerut ajutor Prefecturii Cluj în luna martie, în vederea  dezamorsărea situației conflictuale pe cale administrativă a consilierilor locali și a primarului cu Traian Mureșan, iar răspunsul Prefecturii a venit abia acum.

”Prin Hotărârea nr. 54/2012, Consiliul Local al Mun.Dej a validat mandatele a 18 consilieri locali declarați aleși la alegerile locale din 2012 și a fost invalidat, ca urmare a stării de incompatibilitate, mandatul de consilier local al domnului Mureșan Traian ales pe lista PNG.

Pe locul rămas vacant în urma invalidării prin Hotărârea nr.59/19.07.2012 Consiliul Local Dej a validat în funcția de consilier local din partea PNG pe domnul Lazin Sebastgian Flaviu.

Împotriva HCL 54/2012 domnul Mureșan Traian a formulat plângere la Tribunalul Cluj.

Prin sentința Civilă n3.13226/2012 pronunțată de Tribunalul Cluj în dos nr.8992/117/2012, rămasă definitivă prin nerecurare, a fost admisă acțiunea reclamantului Mureșan TRaian în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Dej și pe cale de consecință a fost anulată în parte HCL Dej nr.54/29.06.2012 în ceea ce privește invalidarea mandatului de consilier local al reclamantului și a fost obligat pârâtul Consiliul Local al Municipiului Dej să emită o hotărâre de validare.

Astfel, la data soluționării cauzei, mandatul de consilier local care a revenit domnului Mureșan Traian în calitate de candidat pe lista PNG nu mai era vacant ci era ocupat de domnul Lazin Sebastian Flaviu ce a participat la alegerile locale din 2012 pe lista aceluiași partid.

După intrarea în vigoare a OUG 55/2014 dl. Lazin Sebastian Flaviu și-a dat demisia din PNG și a devenit membru PMP.

Prin Hotărârea nr26/05.03.2015, în baza Sentinței Civile nr.13226/2012, Consiliul Local al Mun. Dej a validat mandatul de consilier local al domnului Mureșan Traian.

În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 2 și 3 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali:
”Validarea mandatului de consilier local se face prin votul deschis al majorității consilierilor prezenți. Persoana al cărei mandat este supus validării nu participă la vot.
Consilierii validați după ședința de constituire a consiliului intră în exercițiul mandatului de consilier după depunerea jurământului.”

Astfel că validarea mandatului de consilier local este o condiție obligatorie însă nu suficientă pentru a intra în exercițiul mandatului de consilier local.

Raportat la aceste dispoziții legale și ținând cont de sentința mai sus amintită apreciem că HCL nr.26/2015 nu prezintă elemente de nelegalitate.

Totodată arătăm că, în opinia noastră, depunerea jurământului de către dl. Mureșan Traian și intrarea în exercițiul mandatului poate avea loc doar după încetarea mandatului de consilier local a domnului Lazin Sebastian.

Întrucât în speță nu se regăsește niciunul dintre cazurile prevăzute de lege (vezi foto jos) pentru încetarea mandatului de consilier local înainte de termen, apreciem că doar pe cale judecătorească poate fi rezolvată această situație.

Menționăm că opiniile de mai sus reprezintă punctul de vedere al Instituției Prefectului județului Cluj și nu o înterpretare generală și obligatorie a textelor de lege amintite.”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More