Administrația Națională a Penitenciarelor a demarat o anchetă la Penitenciarul de maximă siguranță din Gherla, unde siguranța s-a dovedit a nu fi prea maximă. Asta pentru că un deținut ar fi reușit să treacă de mai multe uși și porți defecte și să ajungă până aproape de poarta de ieșire în tentativa lui de evadare.
Conform angajaților penitenciarului, mai multe uși sunt stricate sau porțile sunt defecte, astfel că rămân deschise. Cum nu se pot închide în condiții de maximă siguranță, ușile pot fi forțate de deținuți, care astfel pot încerca să evadeze din spatele gratiilor.
A fost și cazul lui Robert Balasz, în vârstă de 37 de ani, un deținut aflat în arest preventiv la Penitenciarul Gherla, care a încercat să evadeze de două ori într-un interval de zece zile.
Ultima oară, pe 25 iunie, a ajuns până la poarta închisorii, sărind un gard și trecând de cinci uși care în mod normal sunt acționate cu cartele de proximitate. Dintre acestea, două erau deschise în mod obișnuit, iar trei aveau defecțiuni majore și cedau la un simplu brânci.
Bărbatul a fost prins și încătușat în filtrul auto, în zona tampon de lângă Poarta 1, unde se verifică mașinile care intră sau ies din instituție.
Conform Libertatea.ro, după ce ar fi fost prins, deținutul care a încercat să evadeze a fost bătut crunt, apoi mutat la Penitenciarul Aiud. Aici a fost internat și în spital, având o fractură la un picior și mai multe leziuni. Directorul închisorii gherlene neagă însă faptul că deținutul ar fi fost bătut la Gherla.
Directorul instituției, Iulian Marin Țiple, admite că e posibil să existe defecțiuni la sistemul de acces pe bază de cartele, dar că asta n-ar fi o scuză, atât timp cât, în penitenciare, cheia și lacătul rămân „de încredere”.
„Ușa se închide cu cheia. Aproape toate penitenciarele mai au un sistem integrat de control acces tip cartelă, cum sunt și la unele companii private. Dar ăla e un sistem suplimentar. Ăla de obicei se mai strică, având în vedere că e vechi, dar ușile puteau fi asigurate cu cheia. În mod normal, la penitenciare se folosește cheia și lacătul, trebuie închisă ușa cu cheia”, a mai spus Țiple, care e director interimar la Gherla începând cu vara lui 2020, când a venit de la penitenciarul din Baia Mare unde fusese șef serviciu.
”Adică se confirmă cele spuse, o persoană privată de libertate, care-i a doua oară când a încercat… Important e că n-a reușit să evadeze, cam asta ar fi”, a mai declarat Țiple pentru Libertatea.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.