Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului

0 513

Candidatul propus de PSD, Teodor Meleşcanu, a fost ales preşedinte al Senatului cu 73 de voturi. Imediat după anunţarea rezultatului, Meleşcanu a declarat că îşi pune experienţa în slujba Parlamentului din care vrea să facă ”o instituţie de elită în sistemul democratic românesc”.

”Doresc să mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi vreau să dau asigurări pentru cei care nu m-au votat sau chiar m-au atacat că voi fi un preşedinte echilibrat. Vârsta, experienţa şi integritatea mea le pun în slujba Parlamentului, obiectivul meu fiind recăpătarea respectului şi încrederii cetăţenilor în această instituţie”, a spus, marţi, Meleşcanu, după ce a devenit preşedinte al Senatului.

Aceasta a afirmat că înainte de a fi membru al unui partid este român.

”În toată activitatea mea politică am servit ţara mea, poporul meu şi niciodată interesele politicienilor momentului. Înainte de a fi membru de partid sunt român. Sunt membru al grupului ALDE şi voi depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea eficientă a actului de guvernare, conform mandatului dat de alegători în programul PSD-ALDE din 2016.  Este datoria noastră să asigurăm cadrul legislativ necesar continuării guvernării de o manieră constituţională, legală şi eficientă în interesul cetăţeanului. Am ferma convingere că în politică votul cetăţeanului trebuie să fie determinant şi nu jocurile de culise în interesul câtorva”, a mai spus Meleşcanu.

Acesta le-a cerut colegilor din Senat să-i acorde sprijinul.

”Dragi colegi, orice politician responsabil trebuie să aibă deviza să facem cât mai multe, câtori mai mulţi. La începutul discursului v-am promis echilibrul meu, iar acum vă cer  sprijinul pentru a face din Parlamentul României o instituţie de elită în sistemul democratic românesc”, a mai spus Meleşcanu.

Candidatul propus de PSD, Teodor Meleşcanu, a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte al Senatului, fiind votat de 73 dintre senatorii prezenţi la şedinţa de plen.

Contracandidatul său, Alina Gorghiu, propusă de către PNL, a obţinut 59 de voturi

Din totalul de 136 de senatori au fost prezenţi 134. La cel de-al doilea tur de scrutin s-au înregistrat două voturi nule. 

După primul tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Senatului, candidatul PSD, Teodor Meleşcanu, a obţinut 67 de voturi, candidatul PNL, Alina Gorghiu, a obţinut 47 de voturi, iar candidatul ALDE, Ioan Popa, a obţinut 13 voturi. 

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Viorica Dăncilă, consideră că alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament şi afirmă că social-democraţii au curaj şi încredere să vină la vot cu un nou guvern.

“Felicitări domnului Teodor Meleşcanu pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Senatului României! Votul de astăzi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament şi că, aşa cum am spus şi aseară, avem curajul şi încrederea să venim la vot cu un nou guvern”, a transmis Viorica Dăncilă, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Ea a mai spus că PSD a ales să-l susţină pe Teodor Meleşcanu pentru şefia Senatului pentru a-şi reconfirma buna credinţă şi asumarea programului de guvernare cu care a pornit la drum în 2016.

“Am ales să îl sprijinim pe domnul Meleşcanu pentru a ne reconfirma buna-credinţă şi asumarea programului de guvernare cu care am pornit în 2016, precum şi respectul faţă de cei care au preferat să nu fugă de responsabilităţi. Ieşirea de la guvernare a fost luată de un grup restrâns din ALDE, iar votul de astăzi – precum şi dorinţa domnului Meleşcanu şi a altor colegi de menţinere a acestei guvernări – confirmă faptul că sunt mulţi oameni responsabili în acest partid care respectă angajamentul pe care ni l-am luat, împreună, în faţa oamenilor. În ciuda tuturor speculaţiilor şi a atacurilor candidaţilor de profesie, noi continuăm pe drumul pe care am pornit, cel al respectului faţă de români şi al împlinirii promisiunilor făcute”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului s-a făcut cu încălcarea prevederilor regulamentului, precizând că acest lucru nu va rămâne fără urmări şi că va sesiza Curtea Constituţională a României.

“Am aflat rezultatul votului şi constatăm, cei din grupul ALDE, că această alegere s-a făcut cu încălcarea prevederilor regulamentului, drept pentru care vă aduc la cunoştinţă că acest lucru nu va rămâne fără urmări, vom face sesizare la Curtea Constituţională şi îi invit pe cei care sunt de acord cu acest punct de vedere să îşi depună semnăturile pe sesizarea Curţii pe care o vom pregăti imediat”, a declarat Tăriceanu, la scurt timp după aflarea rezultatului pentru preşedinţia Senatului.

Liderul ALDE a mai transmis că doreşte ca, de miercuri, să înceapă negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru stabilirea componenţei Biroului Permanent.

“Vreau să vă aduc la cunoştinţă că prevederile articolului 125 alineatul 1 care spune foarte clar că propunerea de repartizare a celorlate funcţii din Biroul Permanent se stabileşte după alegerea preşedintelui, respectând configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri prin negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare şi ca atare vă invit ca mâine să procedăm la acest lucru, deci negocierile între reprezentaţii grupurile în aşa fel încât să putem face la următor punct de pe ordinea de zi votul pentru componenţa şi structura Biroului Permanent”, a mai spus Tăriceanu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More