Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Teodorovici dă la o parte fondurile europene. Vrea spitale cu ajutorul Turciei și cu bani de la Apărare

0 220

Fondurile nerambursabile de la UE sunt trecute cu vederea de ministrul Finanțelor. El vrea spitale regionale în parteneriat cu Turcia și prin alocarea a 2% din bugetul Apărării.

Eugen Teodorovici a anunțat ieri, 29 martie, că vor fi construite două mari spitale regionale, unul la Constanța și unul la Craiova. Totuși, spune acesta, pentru a accelera construcția celor două unități medicale, ministrul a dat de înțeles că spitalele nu vor fi ridicate pe bază de fonduri europene. Explicația pentru gestul lui Teodorovici ar fi că accesarea acestor fonduri, ce sunt nerambursabile de altfel, ar întârzia finalizarea celor două spitale.

Astfel, Teodorovici vrea să aloce 2% din bugetul pentru Apărare, dar și să încheie un acord cu Turcia pentru a construi cele două spitale. „Avem locaţiile identificate, banii vor fi prevăzuţi în bugetul Ministerului Apărării, vor face parte din cei 2% pentru apărare. La rectificare completăm sumele necesare, dacă va fi nevoie” a declarat Teodorovici potrivit Adevărul.

În ceea ce privește parteneriatul cu Turcia, al cărei regim este apropiat Rusiei lui Putin, ministrul a afirmat că: „Sunt două state, se află mâine la Bucureşti unul dintre reprezentanţii celor două state, Turcia, cu care se face unul dintre cele două spitale, la Constanţa. În acest an eu mi-am fixat ca obiectiv să înceapă construcţia celor două spitale regionale, de ultimă generaţie. Sunt deja construite în alte părţi, nu facem, nu inventăm nimic, efectiv se ia proiectul tehnic şi se construieşte în România, ca să nu mai pierdem timp pe licitaţii de proiecte tehnice si altele.”

În schimb vocile critice nu au întârziat să apară. Așadar europarlamentarul Sigfried Mureșan a atacat dur declarațiile lui Teodorovici. Din punctul său de vedere ministrul vrea să evite fondurile nerambursabile de la UE pentru că „trebuie să respecţi norme şi standarde europene şi trebuie să fii transparent cu banii cheltuiţi”, iar coaliția PSD-ALDE nu își dorește transparență.

„De ce refuză Teodorovici să construiască spitalele regionale din fonduri europene primite gratis de la Uniunea Europeană şi preferă să le facă din banii românilor şi cu sprijinul Turciei? Simplu. În primul rând, Guvernul nu a construit niciun spital din fonduri europene, deşi este prevăzută finanţarea lor în Acordul de Parteneriat, fiindcă nu pot şi nici nu vor. Ca să construieşti spitale din fonduri europene trebuie să respecţi norme şi standarde europene şi trebuie să fii transparent cu banii cheltuiţi. Guvernul PSD – ALDE nu vrea aşa ceva. Aşa că dă cu piciorul la fondurile europene gratis şi le face din banii românilor şi în parteneriat cu Turcia fiindcă pe dictatorul Erdogan nu îl interesează standardele şi transparenţa banilor”, a spus Siegfried Mureșan, conform Adevărul.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More