Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Teste la UPU Cluj după ce o asistentă a fost confirmată infectată cu Covid-19

0 697

O asistentă a UPU Cluj a fost confirmată pozitiv ca fiind infectată cu noul Covid-19. Aceasta ar fi fost expusă la infecție din 17 martie fără a avea vreo legătură cu UPU Cluj.

Spitalul Clinic Județean Cluj-Napoca a emis un comunicat de presă prin intermediul căruia se lămurește situația unei asistente de la UPU Cluj confirmată pozitiv la infecția cu Covid-19.

Astfel, transmit cei de la Spitalul Județean, în data de 22 martie 2020 Unitatea de Primire Urgențe a SCJU Cluj-Napoca a fost anunțată de către colegii lor de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase de pozitivarea cu COVID-19 a unei paciente care a fost asistată în UPU în data de 20 martie, vineri, fără să întrunească criteriile definiției de caz a infecției cu COVID-19, așa cum erau stabilite, la acea dată, de către CNSCBT(http://www.cnscbt.ro/).

Din momentul comunicării confirmării infecției COVID-19, împreună cu DSP Cluj, s-a procedat la identificarea personalului medical care a asistat pacienta, identificată ca fiind pozitivă, se menționează în același comunicat.

Astfel, 8 persoane au avut contact direct cu pacienta, însă au folosit mască și mănuși. S-a cerut acceptul DSP pentru recoltarea probelor de la aceștia. Acestor persoane s-au adăugat personalul medical și auxiliar care a lucrat în acea zi alături de restul cadrelor medicale.

În total, s-au recoltat probe de la 18 angajați UPU. Rezultatele acestei recoltări au fost comunicate telefonic, în data de 24.03.2020, în jurul orei 18, de către Dr. Moisescu, director DSP Cluj, care a anunțat infectarea asistentei medicale în cauză.

Menționăm că alături de colegii UPU, care au îngrijit pacienta, au fost testați 6 angajați ai SAJ Cluj, care, la rândul lor, au purtat mască și mănuși, iar rezultatele acestora fiind negative.  Precizăm că, la acest moment, încă trei probe sunt în lucru, dar acestea nu sunt din rândul personalului care a îngrijit direct pacienta, notează cei de la Spitalul Clinic Județean.

Se pare că asistenta medicală a avut doar sarcina de a monta o branulă, procedură care a durat mai puțin de 15 minute, cu echipament mască și mănuși. Repectiva pacientă nu era suspectă COVID-19 la momentul respectiv.

DSP a cerut anunțarea medicului epidemiolog al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru evaluarea situației, a riscului de expunere și identificarea contacților expuși asistentei medicale. La ora 18:30, 25.03.2020, s-a demarat o anchetă epidemiologică amplă.

Însă datele au evidențiat un alt timp de posibilă expunere la infecția cu COVID-19 pentru asistenta medicală, în jurul datei de 17 martie, fără legătură cu UPU.

Având în vedere că UPU-SMURD reprezintă un punct strategic în lupta cu COVID-19, s-a procedat la identificarea personalului contact cu asistenta medicală, retroactiv, începând cu data de 17.03.2020. S-au identificat 44 de contacți, posibil expuși, prin desfășurarea activității în toate punctele de lucru ale UPU-SMURD, posibil expunere prin sursă secundară de contaminare. La acest moment, testele sunt în lucru, se notează în același comunicat de presă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More