Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Testele de salivă se vor putea face de către părinți acasă. Școala va decide dacă dorește și are condiții pentru a testa elevii

0 44

Testele de salivă care ar urma să li se facă elevilor pentru depistarea unei eventuale îmbolnăviri de COVID vor putea fi administrate de părinți la domiciliu sau de către școlile care au condiții și care doresc acest lucru, însă în cazul testării la școală va fi nevoie de acordul părinților, a anunțat joi ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a făcut o serie de precizări, într-o conferință de presă, în legătură cu procedura de testare și de raportare a testelor pozitive. 

Astfel,  dacă testul de salivă este pozitiv, se face și testul PCR, iar elevul va prezenta la școală rezultatul acestuia: dacă este negativ, va continua să vină la școală.

Dacă nu se face testul PCR, în cazul în care testul de salivă este pozitiv, sau dacă testul PCR este și el pozitiv, atunci elevul rămâne la domiciliu 14 zile.

Școala este cea care va decide dacă testarea elevilor se va face în instituția de învățământ sau va fi făcută de către părinți, acasă. Rezultatul va fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învăţătorului sau persoanei desemnate în şcoală pentru aceasta.

„Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii”, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Testele vor fi distribuite elevilor și rămân la ei

„E posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Testele vor fi la copii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Toți elevii, preșcolarii, profesorii, învățătorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de salivă de două ori pe săptămână, gratuit, probabil începând cu 21 noiembrie, anunța la începutul lunii, la Digi24, ministrul demis al educației, Sorin Cîmpeanu. El spunea că în primă fază vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână, dar acordurile cadru au fost încheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind făcut pentru săptămânile de şcoală rămase până la finalul anului.

„Fiind convins că în această seară vom adopta hotărârea CNSU prin care vom decupla rata de vaccinare de modul de funcţionare în şcolile şi grădiniţele din localităţile unde avem sub 3 la mie rată de infectare, avem şi o serie de prevederi care vor completa Ordinul comun. Completările vizează modalitatea de testare, este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistaţi pozitiv în urma testării”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seară, într-o conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei.

De asemenea, a adăugat ministrul, este nevoie de o serie de completări în procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătăţii.

Formularul pentru acordul părinților va fi elaborat de Ministerul Sănătății

„Deci, procedura de administrare a testelor este o procedură în sarcina Ministerului Sănătăţii, conform Hotărârii CNSU nr.102, articolul 2, iar Ordinul comun va fi completat cu ceea ce avem în comun între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. O prevedere foarte importantă este următoarea: la decizia şcolii, testele vor putea fi administrate la domiciliu de către părinţi sau sub supravegherea părinţilor sau a reprezentanţilor legali sau în şcoală. Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acordul părinţilor va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătăţii. Deci în acest fel se vor derula lucrurile. Şcoala va decide dacă doreşte şi dacă are condiţii şi disponibilitate, cadre didactice, pentru testare în şcoală, dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, oricum sub supravegherea unor adulţi”, a declarat Cîmpeanu.

Elevii vor face testele luni și joi

„Dacă părinţii decid să le facă acasă, să le administreze acasă, evident că nu e nevoie de acordul părinţilor, pentru că iei înşişi le administrează, dacă profesorii din şcoală – prin decizia Consiliului de Administraţie – consideră că poate fi organizată administrarea acestor teste în şcoală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul în ziua de luni şi testul în ziua de joi pentru a fi administrat în şcoală, sub supravegherea cadrelor didactice. Oricum, testele vor fi la copii, chiar în cazul în care şcoala are disponibilitate de administrare în unitatea de învăţământ şi părintele nu îşi exprimă acordul necesar pentru administrarea în şcoală, ele sunt la copil acasă şi îşi pot face aceste testări acasă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a le-a cerut părinţilor să fie responsabili și să comunice la timp şi corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătăţii propriilor copii şi al sănătăţii întregii colectivităţi de elevi în care intră aceşti copii.

Întrebat când vor ajunge testele în şcoli, el a spus că informaţiile preliminare au fost că la finalul acestei săptămâni vor ajunge în şcoli, dar ulterior Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care încheie contractele subsecvente, a informat Ministerul Educației că aceste teste vor ajunge în şcoli în prima parte a săptămânii viitoare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More