Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tezaur cu monede de argint descoperit în Sălaj

0 529

Un tezaur de circa 60 de monede, datate undeva la finalul Evului Mediu, a fost descoperit la marginea unui drum de țară.

Un arheolog amator a făcut descoperirea vieții lui. Acesta a dat peste un tezaur format din 60 de monede, majoritatea de argint. Descoperirea a fost făcută la marginea unui drum de țară între Fetindia şi Meseşenii de Jos, în zona numită „Între Dealuri”, județul Sălaj.

Tezaurul a fost predat primăriei Meseșenii de Jos, de unde au fost date mai departe către Departamentul de cultură. Monedele se află acum în cadrul Muzeului Județean.

„Un prim lot, de 29 de monede din argint, a fost descoperit, în luna martie, de un detectorist, aşa cum îi numim noi, din Zalău, în zona numită ‘Între dealuri’, la marginea unui drum ce face legătura între localităţile Fetindia şi Meseşenii de Jos. Zona e situată mai aproape de hotarul satului Fetindia, iar monedele au fost găsite cu ajutorul unui detector de metale. Cel care le-a descoperit a procedat conform legii, respectiv le-a predat la primăria comunei Meseşenii de Jos, de unde au ajuns la Direcţia pentru Cultură. De acolo, vor fi date spre păstrare, cel mai probabil, muzeului din Zalău”, a declarat şeful secţiei de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean, Horea Pop.

De asemea arheologii au continuat cercetările în zona respectivă și au descoperit un al doilea lot de 39 de monede.

„Este vorba de un tezaur de monede din argint datând de la mijlocul secolului XVII până la mijlocul XVIII. Unele sunt găurite, deci au fost prinse într-o salbă. Specialiştii noştri lucrează acum la curăţarea şi identificarea monedelor, dar majoritatea par a fi monede din Imperiul Austro-Ungar”, a adăugat Horea Pop.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More