Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tibi Ușeriu și alți trei români, în cursa de la Maratonul 6633 Arctic Ultra

0 469

Patru români se află pe lista de start a ediției din acest an a Maratonului 6633 Ultra, care va avea loc în perioada 8-17 martie. Între cei patru reprezentanţi ai României se numără şi Tibi Uşeriu, cel care a câştigat ediţiile din 2016 şi 2017, Avram Iancu, cunoscut pentru traversarea înot a Canalului Mânecii sau parcurgerea, tot înot, a Dunării, precum şi Floretina Iofcea şi Polgar Levente.

Cu excepţia lui Tibi Uşeriu, niciunul din ceilalţi români nu a mai participat la Maratonul 6633 Arctic Ultra, care este considerat cel mai dur din lume. Toţi cei patru s-au înscris în cursa cea mai grea, cea de plus 350 de mile.

Florentina Iofcea este stabilită în Canada, locuieşte în Aurora, aproape de Toronto, şi este prima româncă ce va lua startul la Maratonul 6633. În această vară plănuieşte traversarea Canadei de la est la vest (7.831 km), performanţă cu care speră să intre în Cartea Recordurilor.

La rândul său, Polgar Levente (37 de ani) este originar din Aiud şi este prima persoană cu dizabilităţi din lume care este acceptată la Maratonul 6633 Arctic Ultra. El şi-a pierdut braţul drept într-un accident de tren pe când avea doar 6 ani. Are la activ mai multe participări în maratoane ultra şi este şi voluntar Invictus.

Avram Iancu, din Petroşani, este cunoscut pentru acţiunile sale temerare prin înot: traversarea Canalului Mânecii şi parcurgerea Dunării de la izvoare şi până la vărsare. Anul trecut s-a decis să încerce şi Maratonul 6633, astfel că va completa echipa României în cursa de plus 350 mile.

Pe lista de start se află doi concurenţi pentru cursa de 120 mile, patru pentru cursa de plus 120 mile şi 23 pentru cea mai dificilă, cea de plus 350 mile.

Ediţia din 2018 a Maratonului 6633 Arctic Ultra este cea de-a zecea, iar concurenţii au început să sosească la Whitehorse, de unde se va pleca, în 7 martie, spre locul de start, Eagle Plains Hotel, cu plecare programată a doua zi.

Cursa de plus 350 de mile este estimată a se încheia în 17 martie, la Tuktoyaktuk, după un itinerariu care include atingerea Cercului Polar în primele 23 de mile. În total vor fi parcurse 383 de mile până la linia de sosire (circa 617 kilometri, cu 57 mai mulţi decât în 2017).

În 2016, Uşeriu a câştigat Maratonul 6633 Arctic Ultra în 173 de ore şi 40 de minute şi a avut de înfruntat temperaturi chiar şi de minus 62 de grade Celsius. La start s-au mai aflat atunci doi români – Vlad Tănase şi Andrei Roşu – care au terminat la egalitate pe poziţia a treia.

La ediţia din 2017 a maratonului din Canada, Uşeriu a câştigat cu timpul de 158,25 ore.

În total, în cele nouă ediţii ale Maratonului 6633 Arctic Ultra doar 25 de competitori au încheiat cursa.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More