Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

TIFF 2013 debutează mâine! Vezi programul evenimentelor!

1 61

tiff2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania debutează mâine de la 20.45, în Ursus Open Air (Piața Unirii) din Cluj-Napoca, cu o porție de umor marca Pedro Almodóvar. În primul weekend de TIFF, pe 1 și 2 iunie, la Castelul Banffy de la Bonțida, un program special conceput pentru familii, Weekend la Castel, va cuprinde, pe lângă proiecții în aer liber cu acompaniament live, și concerte, activități pentru copii, spectacole culinare.

Ziua de 1 iunie începe de la 12.00, cu jocuri pentru cei mici, ateliere de fotografie, modelare în lut, origami, dans sau actorie și o sesiune de gustări și băuturi spaniole gătite de Restaurantul Hubertus. De la 17.00, Ada Milea și Dorina Chiriac îl vor aduce pe îndrăgitul „Apolodor”, într-un spectacol memorabil, iar de la 18.00, copiii vor avea parte de un show de magie. Un concert de chitară spaniolă al Bigg Dimm a’Band va încălzi, de la 20.30, atmosfera pentru Blancanieves (2012). Filmul mut, o reinterpretare a basmului fraților Grimm, propunerea Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și laureat a zece premii Goya, va fi proiectat de la 21.30.
Weekend la Castel continuă duminică, de la 14.00, cu jocuri și ateliere pentru copii, și un festin culinar cu bucate evreiești, gătite de Mircea Groza, Csók Zsolt și Adi Hădean din echipa „Niște țărani”. Teatrul de păpuși de la Mancha va încânta publicul cu spectacolul „János Vitéz”, de la 17.00, iar de la 20.30 se va dansa pe muzică klezmer, cu trupa Mazel Tov. Manasse (r. Jean Mihail, 1925), unul dintre filmele românești mute remarcabile ale anilor 20, va rula de la 21.30, într-o proiecție acompaniată live de Minima, trupa britanică renumită pentru coloanele sonore originale compuse.

SÂMBĂTĂ, 1 IUNIE:

Show culinar spaniol, oferit de restaurantul Hubertus din Cluj (toată după-amiaza)
12:00 – 17:00 – Activități recreative și ateliere
– tir cu arcul
– curs de dans țigănesc
– jocuri distractive (alergare în saci, tras cu funia, rațele și vânătorii, țară țară vrem ostași, mumiile)
școală de fotbal
– atelier de confecționat zmee
– atelier de confecționat morișcă și obiecte decorative din hârtie reciclată
– atelier de desen cu Elemér Könczey
– atelier de meșterșugărit (atelier de lut, picutră pe farfurii, împâslire, etc.)
– colț foto
– atelier de origami
– Fii star de cinema!
– atelier de făcut noduri
– sport corner
– proiecții de filme pentru copii
– atelier de mimă cu actrița Enikő Györgyjakab

SPECTACOLE
17:00 -17:30 Spectacol de magie cu Maestrul Belloni
17:30- 18:30 Apolodor, cu Ada Milea și Dorina Chiriac
19:00 – 20:30 Spectacol și curs de tango argentinian
20:30 – 21:30 Concert de chitară spaniolă Bigg Dimma a’Band
21:30 – Proiecție Blancanieves (r. Pablo Berger), film mut spaniol din 2012, propus la Oscar

DUMINICĂ, 2 IUNIE:

Show culinar – festin cu bucate evreiești gătite de echipa de bucătari „Niște țărani” (toată după-amiaza)
14:00 – 17:00 – Activități recreative și ateliere
– Arts & Crafts – atelier tradițional evreesc pentru copii
– cărți de colorat cu simboluri evreiești
– Magen David din bețigașe
– brățări cu motive orientale/evreiești
– Write your name in Hebrew
– Hamsa (manutza) din lemn pe care copiii o decorează
– tir cu arcul
– jocuri distractive (alergare în saci, tras cu funia, rațele și vânătorii, țară țară vrem ostași,
mumiile, mimă)
– școală de fotbal
– atelier de confecționat morișcă și obiecte decorative din hârtie reciclată
– atelier de desen cu Elemér Könczei
– atelier de meșterșugărit (atelier de lut, picutră pe farfurii, împâslire, etc )
– colț foto
– atelier de origami
– Fii star de cinema!
– atelier de făcut noduri
– sport corner
– proiecții de filme pentru copii

EXPOZIȚII
– mini-muzeu cu fotografii vechi cu Ierusalim
– expoziție foto cu Ierusalimul modern
– proiecție – mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului
– prezentare – Anne Frank de România, povestea unei femei cu o istorie asemănătoare Annei Frank

SPECTACOLE
17:00 – 18:00 Teatru de păpuși ambulant de la Mancha: János Vitéz, spectacol în limba maghiară cu accente românești
18:00 – 19:00 Teatrul de păpuși ambulant de la Mancha: János Viteazul, spectacol în limba română cu accente ungurești
20:30 – 21:30 Concert de muzică klezmer cu trupa Mazel Tov
21:30 Proiecție Manasse (r. Jean Mihail, 1925), cu acompaniament live Minima (Marea Britanie)

Evenimentele din Weekend la Castel se înscriu și în programul Zilelor Diversității la TIFF, secțiune sprijinită de Departamentul pentru Relații Interetnice. Circa 200 de copii din comunitățile de romi de la Pata Rât își vor petrece ziua de 1 iunie la Bonțida, după ce vor vedea filmul Lotte și misterul pietrei Lunii (r. Heiki Ernits, Janno Poldma), de la ora 10.00, la Cinema Arta. Iar duminică, 2 iunie, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00, va rula filmul distins anul acesta cu Marele Premiu al juriului și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Nazif Mujic), la  Festivalul de la Berlin, An Episode in the Life of an Iron Picker (r. Danis Tanovic), ce urmărește viața unei familii de romi din Bosnia.

Vineri, 31 mai, de la 20.45, în Ursus Open Air (Piața Unirii) din Cluj, publicul are parte de o porție de umor marca Pedro Almodóvar.   Amanții pasagerii/ Los Amantes Pasajeros, un succes de casă și de critică în Spania, va rula în premieră în România, într-o proiecție unică. Câțiva dintre cei mai bine cotați actori spanioli, alături de Penélope Cruz și Antonio Banderas, care au apariții cameo, vor încânta audiența într-un film distribuit de Independența Film.

Vor introduce ediția de anul acesta Tudor Giurgiu, președintele festivalului, împreună cu primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc. Printre invitații speciali prezenți la gala de deschidere se vor afla Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie și vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, celebrul director de imagine Ed Lachman (Trilogia Paradis, r. Ulrich Seidl), Pablo Berger – regizorul filmului mut Blancanieves (2012), David Lambert, regizorul și scenaristul Hors les Murs, Denis Côté, premiat recent la Berlin pentru Vic et Flo ont vu un ours, Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca ( New York) și membru al juriului competiției.

Seria proiecțiilor din Mănăștur Open Air începe tot vineri, la 22.00, cu filmul Calea mântuirii/ Redemption Street (r. Miroslav Terzić), povestea unui tânăr procuror care primeşte misiunea de a cerceta dispariția unui grup paramilitar, în timpul războiului din Bosnia și Herțegovina. Spectatorii vor afla mai multe despre povestea de dragoste dintre actrița Liv Ullman și regizorul Ingmar Bergman în Liv & Ingmar (r. Dheeraj Akolkar), de la 13.00, la Cinema Florin Piersic. Tot vineri va rula și primul titlu din Focus Slovacia, Câinele meu ucigaș/ My Dog Killer (r. Mira Fornay), la Cinema City, Sala 4, de la 19.30. De la aceeași oră, dar la Cinema Victoria, va fi proiectat documentarul Opera despuiată/ Naked Opera, despre viața decadentă a unui om de afaceri bogat care află că mai are puțin de trăit, în prezența regizoarei Angela Christlieb.

Cea de-a 5-a ediţie EducaTIFF – programul de educaţie cinematografică pentru elevi – își așteaptă micii spectatori între 31 mai și 4 iunie, cu cinci filme special alese pe categorii de vârstă, din selecţia unor mari festivaluri. Greutatea elefanților/ The Weight of Elephants (r. Daniel Joseph Borgman), un film impresionant despre un băiețel de 11 ani, singur, care-și construiește o lume fantezistă pentru a supraviețui realității, deschide EducaTIFF vineri, de la ora 10.00, la Cinema Victoria. Eva Pervolovici, regizoarea filmului Marussia, selectat la Berlinale Generation 2013, va susține o lecţie de cinema pe 2 iunie, ora 12:00, la Muzeul de Artă Cluj, locul unde elevii sunt așteptați şi la două seminarii de critică de film (pe 3 şi 4 iunie, 12:00), și la ateliere de animaţie, între 5-9 iunie, de la 10.00 la 15.00. Detalii despre înscrieri și program, pe pagina EducaTIFF: http://tiff.ro/educatiff.

Un eveniment de neratat în primul weekend este Cine-concertul „Bagdad Fantaisie” de pe 1 iunie, ora 18.45, Cinema Florin Piersic, eveniment prilejuit de Zilele Francofoniei. Artistul Sami Pageaux-Waro va acompania live fermecătorul fantasy mut Hoțul din Bagdad / The Thief of Bagdad (r. Raoul Walsh, 1924). Cine-concertul va fi reluat duminică, de la 22.00, la Casa TIFF, când va fi acordat și premiul juriului tinerilor francofoni la TIFF. Prezentat de TV5 Monde și Institutul Francez din Cluj.
Iubitorii de muzică tradițională se vor delecta duminică, la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.30, cu Ritmuri din Balcani (r. Stefan Schwietert), un documentar despre Marcel Cellier, cel care a descoperit muzicieni din Europa de Est, inclusiv pe Gheorghe Zamfir, promovându-i pe plan internațional. Ioan Pop și Grupul Iza vor încheia seara cu un spectacol de muzică maramureșeană.

Must-see-uri în primul weekend sunt și documentarul Actul de a ucide (r. Joshua Oppenheimer), Fuck for Forest (r. Michal Marczak), istoria primul ONG eco-porn, Samsara (r. Ron Fricke), un spectacol vizual de neuitat, Trădarea (r. Kirill Serebrennikov), elogiat la Veneția pentru interpretarea actriței Franziska Petri, care va fi prezentă la eveniment, În căutarea lui Sugar Man (r. Malik Bendjeloull), distins cu Oscarul pentru Cel mai bun documentar, proiecția-maraton Ispășire/ Penance (r. Kiyoshi Kurosawa) sau Trei exerciții de interpretare (r. Cristi Puiu).

Tehnologia e la ea acasă în spațiul dedicat Microsoft din Ursus Open Air (Piața Unirii), cu cele mai noi și performante dispozitive Windows 8 și console Xbox, pe care vizitatorii le pot testa pe toată durata festivalului. În plus, pe lângă concursuri, jocuri și aplicații, vizitatorii pot fi în permanență la curent cu activitățile și programul TIFF, direct pe cele mai cool dispozitive de pe piață.

Detalii despre proiecții și programul integral, pe www.tiff.ro.
Facebook: TransilvaniaIFF
Twitter: #TIFF2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 și 23 iunie, iar TIFF București, între 11 și 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.  Evenimentul este organizat cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More