Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

TIMBRUL DE MEDIU 2013: Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata taxei auto

0 230

drum trafic masini

Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto, autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare.

În prezent, autovehiculele dobândite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, excepţie care va fi însă eliminată de Guvern prin ordonanţă.

„S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, explică Guvernul în document.

Executivul mai arată că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.

În Bistrița se înmatriculează pe bază de partaj voluntar

Peste 100 de persoane se înghesuie zilnic la Serviciul de Înmatriculări Bistriţa-Năsăud, pentru a cere înmatricularea maşinilor pe baza unui act de partaj voluntar autentificat de un notar, procedură prin care evită plata timbrului de mediu, înregistrându-se peste 1.000 de astfel de cazuri.

Comisarul şef Dumitru Creţa, şeful Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa-Năsăud, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că până acum s-a solicitat înmatricularea a peste 1.000 de autoturisme prin această metodă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a explicat că, faţă de celelalte legi prin care statul încasa taxa de primă înmatriculare ori taxa de poluare, OUG nr. 9/2013 aduce câteva excepţii în plus de la plata timbrului de mediu inclusiv cea de la art. 8, lit. f, unde se menţionează că vehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu.

Astfel, în locul unui contract de vânzare-cumpărare sau al unei facturi de achiziţie, cei care apelează la metoda partajului voluntar vin la Serviciul Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa-Năsăud cu un act de partaj voluntar autentificat la notar pentru a justifica dobândirea bunului, respectiv a maşinii.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More