Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

În timp ce asistații social freacă menta, o mână de dejeni s-a adunat pentru a face curățenie în zona centrală a orașului

0 99

Munca patriotică pare că a revenit la modă în municipiul Dej, doar că de a această dată acțiunea nu a fost impusă de la vârful partidului comunist, ci din marea necesitate de a trăi într-un oraș mai curat.

La Dej, azi, câțiva dejeni și-au dat întâlnire pentru a face curățenie în câteva puncte din zona centrală a orașului. Mobilizarea generală s-a dat pe Facebook, pe grupul ”Mândru că sunt dejean?”, unde câteva sute de persoane și-au anunțat dorința de a participa la ”munca voluntară”. Și-au făcut apariția însă doar câteva zeci de oameni, dornici de a scăpa de gunoaie zone intens circulate din Dej.

Asta deși plătesc milioane lunar companiei de salubritate și deși susțin, prin intermediul bugetului local, mii de persoane care beneficiază de ajutor social și care, conform legii, sunt obligați să desfășoare muncă în folosul comunității.

Așa cum am mai semnalat deja prin intermediul altor articole publicate pe Someșeanul.ro, asistații social din Dej doar primesc și nu oferă nimic în schimbul ajutoarelor sociale. Beneficiind, spunem noi, ilegal de acoperirea unor medici care le dau adeverințe medicale prin care ”dovedesc” că nu sunt apți de muncă, asistații social din Dej încasează lunar ajutorul social și nu doar că nu muncesc în folosul comunității, ba mai mult contribuie la răspândirea mizeriei și a gunoaielor.

Activitatea celor câteva zeci de dejeni care au pus azi mâna pe mături, lopeți și fărașe și au curățat spațiile verzi și cele de pe lângă clădirile centrale, o activitate lăudabilă de altfel, nu este altceva decât o frecție la piciorul de lemn, cum ar spune o vorbă românească. Pentru că, la fel ca un obicei românesc, gunoaiele au tendința să reapară ca ciupercile după ploaie, dacă alți dejeni, ăia care de obicei freacă menta, le reinclud în circuitul natural și peisajul dezolant al orașului.

Munca voluntară nu strică nimănui, e și o bună oportunitate de a face mișcare în aer liber, însă curățenia orașului trebuie să pornească în primul rând din educație. Acei ”șapte ani de acasă” care îți spun să nu arunci ambalaje și mizerii pe trotuar, acea educație care îți dă instinctul să lași o cale curată în urma ta. Tot la curățenia orașului contribuie măsurile disciplinare ce trebuie aplicate de cei responsabili față de persoanele care încalcă normele de conviețuire socială.

Pentru că dacă noi, oamenii, nu ne obișnuim să lăsăm totul curat în urma noastră, este mai greu mai apoi să avem așteptări de la alții să o facă sau chiar să curețe mizeria pe care noi am provocat-o.

E adevărat că peștele de la cap se împute, însă, în acest caz, problema vine de la societate în general și nu de la vreun primar mai mult sau mai puțin vinovat de ceea ce se întâmplă. Iar dacă acei asistați sociali refuză munca, aceștia ar trebui de urgență să nu mai primească ajutoare sociale. Bineînțeles și aici trebuie ca cei care acordă astfel de sprijin să-și facă treaba cu temeinicie și să verifice la sânge fiecare dosar, astfel ca să scăpăm în sfârșit de paraziții care căpușează societatea dejeană.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More