Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Torționarul cu ciocanul de la Gherla a murit înainte să fie judecat

1 58

PenitenciarulGherla (16)

A devenit celebru pe când era la conducerea Penitenciarului pentru Maximă Siguranță Gherla, pentru faptul că bătea deținuții cu ciocanul. Pentru asta a primit porecla de ”torționarul cu ciocanul de la Gherla.”

Constantin Istrate (foto jos), în vârsta de 88 de ani, a murit luna trecută la Peciu Nou, județul Timiș. Urma să fie judecat pentru crime împotriva umanității, dar a trecut la cele veșnice înainte ca procesul de judecată să înceapă, potrivit evz.ro.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, el fiind al patrulea torționar pentru care IICCMER a solicitat începerea procesului.

Locotenentul Major (r) Constantin Istrate a îndeplinit de-a lungul timpului funcția de locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la Colonia de muncă Oneşti în perioada decembrie 1953-mai 1954, respectiv la Penitenciarul Gherla în august 1957-noiembrie 1958, martie 1959-octombrie 19262. Din decembrie 1958 până în martie 1959 a fost comandant al Penitenciarului Gherla.

În 1962, Constantin Istrate a fost trecut în rezervă cu gradul militar de locotenent major. Tot în acel an, potrivit unor documente existente în dosarul său de reţea, Istrate a fost propulsat în funcţia de preşedinte al Comitetului executiv al Sfatului popular al oraşului Gherla, echivalentul funcției de primar la acea vreme.

Doi ani mai târziu (în 1964), Istrate este promovat în funcţia de vicepreşedinte al Comitetului executiv al Sfatului popular raional Gherla. Cariera fostului ofiţer de penitenciare în administraţia locală de stat se va nărui brusc în 1967, atunci când va fi condamnat, pentru delapidare, la 10 ani închisoare corecţională.

constantin istrate

Acesta a fost acuzat că a săvârşit infracţiuni contra umanităţii în legătură cu persoanele internate administrativ şi condamnaţii aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate.

Potrivit IICCMER, Istrate a ucis în bătaie peste 210 deținuți politici în cele trei luni cât a fost comandant al Penitenciarului Gherla.

Acesta a încercat să-și șteargă urma în anii 80, mutându-se după pensionare în județul Timiș. În comuna Peciu Nou a trăit ascuns de rudele victimelor sale, fiind deconspirat abia în luna iulie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Anonimu' spune

    Hai să fim serioși, cum să omori 210 oameni în 3 luni ?!?! asta înseamnă 8 oameni/ zi. Sigur s-au comis crime, dar nu în ritmul ăsta. Mai verificați și voi informațiile, nu scrieți prostii .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More