Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tot mai mulți copii au dispărut de acasă în ultima vreme

0 32

politia11

Prevenirea dispariţiilor copiilor constituie o activitate importantă pentru poliţişti, copiii fiind adevăratele comori ale unei familii.

 

S-a constatat că din totalul cazurilor de dispariţie înregistrate de Poliţie, cea mai mare pondere o au dispariţiile de minori, poliţiştii reuşind să rezolve  peste 98% dintre aceste situaţii.

Dispariţiile de copii includ plecări voluntare, rătăciri şi răpiri. Cele mai multe dintre acestea, aproximativ 95%, sunt reprezentate de plecările voluntare, de regulă la vârsta adolescenţei.

De asemenea, s-a stabilit că minorii de până la 10 ani dispar din cauză că se rătăcesc de părinţi, doar circa 1% din dispariţii fiind cauzate de alte persoane.

Precizăm că şansele de a găsi un copil pierdut scad pe măsură ce trece mai mult timp de la dispariţie. Din acest motiv, recomandăm cetăţenilor să nu ezite să anunţe imediat Poliţia, la numărul gratuit 112, atunci când constată dispariţia unui minor!

 

Ce trebuie să facă un părinte pentru a reduce riscul de dispariţie al unui copil:

 

 • Învăţaţi-l pe copil adresa, numărul de telefon şi numele de familie.
 • Învăţaţi-l pe cel mic cum să circule pe stradă, să fie atent la numărul mijloacelor de transport, să cunoască împrejurimile casei, cartierul şi drumul spre şcoală.
 • Stabiliţi împreună cu copilul nişte reguli clare:
 • să vă spună când iese din casă/ curte sau dacă vrea să meargă undeva după ore;
 • să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute;
 • să nu accepte să plece, pe jos sau cu maşina, împreună cu persoane pe care nu le cunoaşte;
 • să refuze să plece cu persoane cunoscute, fără acordul dumneavoastră;
 • să nu accepte cadouri (dulciuri, jucării) de la străini, fără acordul dumneavoastră.

 

 

 

 

 • Realizati împreună jocuri de rol pentru a vedea cum ar gestiona o anumită situaţie şi învăţaţi-l cum ar putea să se ferească de un astfel de risc.
 • Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate; câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze.
 • Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte.
 • Pentru a evita rătăcirea copilului în locuri aglomerate este bine să discutaţi cu acesta şi să-i sugeraţi să respecte nişte paşi pentru a fi mai uşor de găsit:
 • să nu se îndepărteze de locul din care şi-a dat seama că s-a rătăcit;
 • să ceară ajutorul unei persoane în uniformă, poliţist, personal al magazinului, unei familii cu copil;
 • să se manifeste zgomotos dacă cineva doreşte să-l ducă cu forţa din acel loc, atrăgând astfel atenţia unor persoane care l-ar putea ajuta;

 

 • Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest comportament poate duce la un refuz de a respecta orice regulă convenită împreună cu dumneavoastră.

Pentru a preveni fuga de acasă, recomandăm:

Încurajaţi-l pe cel mic să fie deschis faţă de dumneavoastră şi să vă comunice ceea ce simte sau crede, chiar dacă este ruşinat. De multe ori nelămuririle sau secretele pot expune copilul la un potenţial risc.

În situaţia în care copilul dumneavoastră este neliniştit şi nu doreşte să vorbească despre ce-l frământă, îndrumaţi-l spre un adult în care are încredere şi care-l poate ajuta.

Atunci când copilul minte în mod repetat în legătură cu şcoala, cu prietenii, cu ieşirile în oraş, când dispar bani sau obiecte din casă sau aduce acasă lucruri care nu-i aparţin şi cărora nu le poate justifica prezenţa, acestea pot fi semne care indică o iminentă fugă de acasă.

Învăţaţi-l că fuga de acasă nu este soluţia pentru problemele pe care le are şi arătaţi-i riscurile la care se expune dacă părăseşte mediul familial.

În caz de dispariţie a copilului:

Întrebaţi vecinii, rudele, colegii copilului sau oricare alte persoane care v-ar putea oferi informaţii cu privire la situaţia acestuia;

Dacă nu l-aţi găsit în aceste locuri, anuntaţi imediat Poliţia prin serviciul de urgenţă 112;

În cazul în care copilul a dispărut din magazin în timp ce eraţi la cumpărături, anunţaţi imediat serviciul de pază şi protecţie din cadrul magazinului şi sunaţi la112;  Când apelaţi la serviciul de urgenţă 112, daţi cât mai multe informaţii despre copil: numele, vârsta, înălţimea, constituţie, semne particulare, cum era îmbrăcat în ziua dispariţiei, etc;

După ce aţi anunţat Poliţia, contactaţi şi echipa FOCUS la 116 000, pentru a mări numărul persoanelor care îl căută şi a putea anunţa mai uşor dispariţia copilului în presă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More