Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tradiții bistrițene: Hâzii din Chintelnic au alungat spiritele rele în ajun de Bobotează – VIDEO

0 940

Străzile satului Chintelnic din județul Bistrița-Năsăud s-au umplut, în seara dinaintea Bobotezei, de colindători costumați cât mai înfricoșător, cunoscuți sub numele de Hâzii, care au mers pe la casele oamenilor pentru a alunga spiritele rele și a pregăti venirea preotului cu crucea.

Obiceiul, vechi de sute de ani, este păstrat cu sfințenie în această localitate. În fiecare seară de 5 ianuarie, Hâzii se costumează în special în straie vechi, se dau cu făină pe față sau poartă măști cât mai înfricoșătoare, iar apoi colindă din casă în casă.

Printre personajele care nu lipsesc în niciun an de pe ulițele acestui sat din Bistrița-Năsăud, spre amuzamentul celor care îi primesc pe colindătorii mascați, se numără ofițeri, babe, moși, miri, nuntași, preoți, drăcușori, iar efortul lor „artistic” este răsplătit de către gazde cu băutură și prăjituri.

Hâzii din Chintelnic sunt primiți cu bucurie în fiecare casă, acesta fiind un nou prilej pentru localnici de a se revedea după Crăciun și Anul Nou.

După vizita „mascaților”, preotul din Chintelnic merge cu crucea pe la fiecare casă, așa cum este obiceiul de Bobotează, pentru a sfinți încăperile cu agheasmă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More