Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tradiții la început de primăvară. Cum se aleg ”babele”

0 90

Babele de martie sunt o tradiţie frumoasă de primăvară care vine de la romani. Tradiţia spune că fiecare îşi alege o babă între 1 şi 9 martie, iar aşa cum va fi  ziua pe care aţi ales-o, aşa o să va meargă tot anul.

De pe 1 până pe 9 martie fiecare își alege o zi, sau mai bine zis o babă, așa cum va fi vremea în acea zi așa este și firea omului respectiv spun unii bătrâni.  Alții spun că așa cum este vremea în acea zi, așa va fi și următorul an pentru omul respectiv.

Adică, dacă vremea este frumoasa și soarele strălucește, acel om este voios și bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor, dacă în schimb este întunecat, atunci acela nu este un om bun la suflet și este cam supărăcios.

Tot în tradiția românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăție.

Cum se alege baba de primăvară

Pentru alegerea babei o metoda este aceea de a-ți alege o zi oarecare între 1 și 9 martie la întâmplare.

O altă metodă este de a-ți alege baba în funcție de ziua de naștere, dacă ziua se afla între 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie.

Dacă data nașterii este formată din doua cifre atunci se procedează astfel: de exemplu cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More