Din cele mai vechi timpuri, există o serie întreagă de tradiţii respectate cu sfințenie de către credincioși în Duminica de Paşte. Se spune că îți va merge bine tot anul dacă respecți aceste tradiții.
În Duminica de Paşte este bine să purtăm haine noi, fapt care simbolizează o „curăţare” trupească dar şi sufletească. Acest obicei este strâns legat în România şi de venirea primăverii, hainele noi reprezentând faptul că omul este în armonie cu natura care se împrospătează şi revine la viaţă.
Un alt obicei pentru prosperitate şi pentru noroc care este respectat de Paşte la români este spălatul pe faţă cu apă în care se află un ou roşu şi un ban argintiu. După ce se spală pe faţă cu apă, creştinii îşi ating obrajii cu oul roşu pentru sănătate şi lipesc banul de frunte pentru belşug tot anul.
Fetele nemăritate grăbesc măritişul dacă păstrează cojile de la ouăle pe care le mănâncă, iar bărbaţii ar trebui să poarte în Duminica de Paşte o pălarie nouă pentru a avea putere.
Un alt obicei se referă la ciocnitul ouălor, care are o serie de rigori pentru prima zi de Paşte. Tradiţia spune mai întâi ciocnesc părinţii, apoi părinţii cu copiii şi la final, copiii între ei.
Despre cei care ciocnesc ouăle de Paşte se spune că se vor întâlni pe lumea cealaltă. Este interzis să vopseşti ouă în ziua de Paşte pentru că astfel atragi bolile asupra ta.
Copiii născuţi de Paşte sunt binecuvântaţi şi vor avea o viaţă luminată şi plină de noroc
Tot în popor există credinţa că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această zi “uşile” Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise. Tot aşa, cel ce se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.
Vizite cu daruri la părinții spirituali
În unele zone ale României se păstrează o altă tradiție, conform căreia finii merg în vizită la nași, ducând cu ei un coș cu bunătăți.
Coșul cu bunătăți sfințite
În multe zone din Transilvania, în ziua de Paște, credincioșii duc cu ei la slujba de dimineață un coș plin cu bunătăți, ouă vopsite, cozonac, pască, friptură și alte preparate de Paște, pe care preoții le sfințesc. Apoi servesc aceste bunătăți sfințite la prima masă din duminica Paștelui.
Tot de Paște, credincioșii aprind lumânări pe mormintele celor dragi și duc acolo bucate pe care le dau de pomană celor sărmani.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.