Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Trafic în condiții de iarnă în zona montană a județului Bistrița-Năsăud

0 84

Utilajele de deszăpezire au intervenit noaptea trecută și în cursul dimineții pe drumurile acoperite de zăpadă în județul Bistrița-Năsăud. Și la orele amiezii se circulă în condiții de iarnă, iar drumarii sunt pregătiți să intervină.

În ultimele 24 de ore utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățirea drumurilor naționale și județene, astfel:

  • 5 utilaje de deszăpezire au folosit aproximativ 50 tone materiale antiderapant pentru curățirea drumului național DN 17 în zona Piatra Fântânele;
  • 1 utilaj de deszăpezire cu 12 tone de material a acționat pentru curățirea drumului DN 17 C – Dealul Ștefăniței;
  • 2 utilaje cu 24 tone material antiderapant au intervenit pe DN 17 D – Rodna, pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic;
  • În localitățiile Năsăud și Salva 4 utilaje au utilizat 27 tone, respectiv 13 tone material antiderapant, iar în Tiha Bârgăului 1 utilaj – 6 tone;
  • Pe raza Municipiului Bistrița s-a intervenit cu 8 utilaje și 59 tone material antiderapant, în Beclean 4 utilaje au utilizat 30 tone, pentru curățirea carosabilului;
  • La nivelul drumurilor județene au intervenit 19 utilaje cu 176 tone antiderapant.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență face următoarele recomandări tuturor participanților la trafic:

– dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

– totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.

– în situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii se recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

–  curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

– acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.

Totodată, vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă!

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More