Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tragedia ”Colectiv”: Filmul ISU, imagini greu de privit – VIDEO

0 384

O filmare de aproximativ 20 de minute făcută în noaptea intervernţiei la incendiul din clubul ”Colectiv”, din urmă cu patru ani, ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea. Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov, ajuns la locul dezastrului şi furnizate de un coleg al său, ofiţer, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele.

Parchetul General anunţă că procurorii care au făcut ancheta privind incendiul de la Colectiv nu au avut la dosar înregistrarea video făcută publică joi şi nici nu au ştiut de existenţa ei. Procurorii au cerut, joi, ISU, această înregistrare video. Şeful IGSU a declarat joi, referindu-se la imagnile de la intervenţia din Colectiv, făcute publice pentru prima oară de ”Libertatea”,că acestea nu au fost prezentate autorităţilor şi anchetatorilor pentru că nu au fost cerute ”în mod punctual”.

”Nu mai aveai ce să stingi. Focul din club era stins, mai rămăsese fum, trebuia să te ocupi de oamenii din exterior. Nu le-au luat nici măcar pulsul, nu s-au aplecat spre ei şi acest lucru a fost imediat vizibil când şefii au văzut imaginile şi, practic, filmarea a fost ascunsă tuturor”, a declarat pentru Libertatea ofiţerul care a furnizat înregistrarea.

”La câteva zile, Centrul Naţional Operaţional din IGSU a cerut filmările. Când le-au văzut, ei au stopat orice folosire a lor pentru că arătau haos, lipsă de organizare şi de preocupare a salvatorilor pentru viaţa umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU şi DSU pretinseseră oficial”, adaugă el.

La minutul 7:35, colonelul Orlando Şchiopu, adjunctul inspectorului şef ISU, cedează nervos şi înjură morţii: “Lasă-i în p**a mea”! Într-o jumătate de oră, s-au succedat cinci şefi la comanda acţiunii de intervenţie, relatează Libertatea.

Orlando Şchiopu a fost al 4-lea şi a deţinut comanda doar 3 minute, între 23:07 şi 23:10, conform documentelor ISU citate de Corpul de Control al Guvernului.

Un CD cu aceste imagini ar fi ajuns atunci şi la şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care însă a declarat pentru Libertatea că, din verificările sale, un astfel de film nu a ajuns la DSU.

Ca urmare a difuzării acestor imagini, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă organizează joi o conferinţă de presă.

După incendiul din clubul ”Colectiv”, din seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More