Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tragedie aviatică. Un avion AirAsia a dispărut între Indonezia și Singapore

0 46

avion airasia

Un avion de tip Airbus A320-200, aparţinând companiei malaysiene low-cost AirAsia, cu 162 de persoane la bord, inclusiv străini, a dispărut duminică între Indonezia şi Singapore. Aceasta este cea de a treia dramă de acest tip care afectează Malaysia anul acesta.

Controlul aerian a pierdut contactul cu avionul după aproximativ o oră de la decolarea de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, în estul Insulei Java, la ora locală 5.20 (0.20, ora României). Avionul urma să aterizeze la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

Cu puţin înainte de dispariţia avionului, pilotul a cerut controlului aerian de la Jakarta să autorizeze o deviere de la planul de zbor, luând altitudine, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Piloţii au cerut să „devieze din cauza (condiţiilor) meteo” nefavorabile, a anunţat compania într-un mesaj postat pe contul de Facebook.

„Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)”, a adăugat AirAsia.

La bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al Singapore, potrivit aceleiaşi surse. Este vorba despre 138 de pasageri adulţi, 16 copii şi un sugar.

Forţele aeriene indoneziene au anunţat că au trimis două avioane să efectueze căutări într-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan.

„Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul”, a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene indoneziene.

Avionul era exploatat de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est.

„Avionul era în stare bună, dar condiţiile meteorologice nu erau foarte bune”, a declarat directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo într-o conferinţă de presă, pe Aeroportul din jakarta.

Eforturile de căutare se concentrează asupra unei regiuni situate între Insula Belitung şi Kalimantan, pe coasta de vest a Insulei Borneo, la jumătatea traseului prevăzut al avionului, a adăugat el.

2014 este deja un an negru pentru aviaţia malaysană, după pierderea a două avioane aparţinând companiei naţionale Malaysia Airlines.

La 8 martie, zborul MH370 dispărea la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariţia avionului nu a fost explicată nici până în prezent. Avionul s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborât de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More