Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tragedie la Cluj: A născut acasă, în apă, dar bebelușul a murit la scurt timp

0 227

Nașterea voluntară la domiciliu este aleasă în ultima perioadă de tot mai multe femei din România, influențate de sfaturi și articole găsite pe internet. Însă acestea nu spun, de multe ori, și pericolul suprem la care se supun prin această procedură, mai ales pentru că nu beneficiază de personal specializat și aparatură medicală care poate salva vieți.

Iar în privința aducerii pe lume a unor nou-născuți fiecare secundă contează, un copil născut acasă, fără ajutor de specialitate, putând să aibă grave afecțiuni sau chiar să moară până ajunge la spital pentru tratament adecvat.

A pățit-o pe pielea ei duminica trecută o femeie din Cluj. Aceasta a născut acasă, în vana plină cu apă, spune ea, însă bebelușul a murit. Goana la spital cu nou-născutul a fost în zadar, acesta neputând fi salvat.

Șeful Clinicii Ginecologie 1 Cluj, Florin Stamatian, a dezvăluit acest lucru în timpul unei conferințe de presă în cadrul căreia s-a predat un echipament performant folosit pentru salvarea bebelușilor care se nasc prematur.

„Suntem o unitate de nivelul 3, care primim cazuri mult mai complicate decât alte unități.De exemplu, duminică noaptea am avut un caz, o naștere la domiciliu. Încă nu am descoperit exact cum a născut femeia respectivă. Zice că în vană, în apă. Sper că nu este un fel de asistență la domiciliu. Copilul s-a născut cu APGAR 2”, a declarat profesorul Florin Stamatian.

Acesta a fost susținut în declarațiile lui și de șefa secției de Neonatologie, prof. Gabriela Zaharia: „Încă nu știm cu exactitate cum s-a derulat totul. Noi credem că a fost o naștere asistată, probabil de doula, acasă, pentru că altfel de unde știa mama că are copilul scor APGAR 2? Nouă ni s-a spus doar că a născut în apă. Bebelușul a murit, din păcate. Nu am mai putut face nimic să îl salvăm”, a declarat pentru ȘtiriMed, prof. Gabriela Zaharia.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More