Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Trăim în Dej și asta ne ocupă tot timpul

88 9

Costan Morar primar Dej

Ajungi câteodată în faza în care vrei s-o iei la fugă, să te duci unde vezi cu doi ochi, numai să scapi de țara asta și de toate creaturile care, din păcate, o populează. Dar apoi te gândești că și în alte părți dai peste alte creaturi și parcă tot mai bine e cu creaturile pe care deja le cunoști.

În urmă cu câteva săptămâni ne-am gândit să demarăm o campanie de ecologizare a spațiilor verzi, asta pentru că deja venise primăvara și ne era jenă de ce vedeam în jurul nostru. Ne-am gândit noi, ce ne-am gândit (noi cei de la Someșeanul.ro) și am început să punem câteva idei pe hârtie.

Așa a luat naștere campania Someș-Ecologizarea, una în care am vrut să atragem de parte noastră pe toți locuitorii din Dej și din Gherla, orașele unde urma să desfășurăm campania.

Zis și făcut. Vorbim și noi cu câteva personaje importante, cerem sprijinul celor mai pricepuți ca noi în astfel de activități și-i dăm drumul.

Vroiam să desfășurăm campania înainte de sărbătorile de Paște, pentru a petrece în tihnă și curățenie, dar mai vroiam să atragem lângă noi în campanie și elevii. Motiv pentru care am zis că cel mai bine ar fi să alegem o zi din săptămâna Școala Altfel ”Să știi mai multe, să fii mai bun”. Astfel ofeream o activitate frumoasă elevilor în săptămâna respectivă și, în plus, nu-i deranjam de la cursuri dacă am fi ales altă perioadă.

Buuuun! Și discutăm noi cu câțiva profesori/directori de instituție pentru a alege cea mai bună dată de desfășurare a campaniei. S-a ajuns la un numitor comun pentru data de 11 aprilie, ultima zi din săptămâna Școala Altfel ”Să știi mai multe, să fii mai bun”, considerată tocmai bună pentru o astfel de campanie.

Ca orice organizatori care se respectă, facem și afișe, atât pentru Dej cât și pentru Gherla, dar și invitații pentru cei care participă la campanie (mulțumim pe această cale imprimeriei Vobiscum Dej).

Și tot ca niște organizatori care se respectă, dar îi respectă și pe alții, pornim să împărțim invitații prin oraș, instituțiilor care ne ajută sau cărora doream să le cerem sprijinul.

Și uite așa dăm noi de ”domnul” nostru primar (cu ”p” mic, să ne-nțelegem). Și îi spunem noi edilului ce vrem să facem și cât de frumos o să fie, și cum ajutăm noi orașul ăsta să se scape cât de cât de mizerii (gunoaie de pe jos, nu mizerii umane). Și îi dăm și primarului o invitație cu rugămintea să ne ajute și pe noi cu ceva utilaje care să ridice sacii de gunoi pe care-i vom aduna.

– Mda, sigur… zice el îngândurat. Dar când vreți să faceți campania?
– Vineri, în 11 aprilie, în ultima zi din săptămâna Școala Altfel ”Să știi mai multe, să fii mai bun”.
– Oh! Păi și io voiam să fac o astfel de campanie, zice primarul, dar încă nu am stabilit o dată, n-am zis la nimeni nimic. Dar trebuie să facem și noi, cu angajații de la Primărie, cu toate școlile.
– Păi nu mai faceți altă campanie, zicem noi. Puteți să vă alăturați campaniei noastre. Noi deja am stabilit ziua, ora, am vorbit cu școlile. Nu are rost să faceți altă campanie.
– Da, sigur, discutăm zice același ”conducător iubit”. Discutăm noi zilele astea. O să mă uit și eu pe invitație și discutăm, să vedem…

Toate bune și frumoase! Ei, ce să vezi! La nici 24 de ore distanță ”cel mai primar al Dejului” demarează campania lui, proprie și personală, una care-i aparține și la care doar el s-a gândit: o campanie de ecologizare care să aibă loc tot în aceeași săptămână, dar joi, 10 aprilie. De ce? Pentru că el e primar și poate face ce vrea pixul lui. Dintr-un pix dă o dispoziție, trage o linie și-o semnătură și-și bagă picioarele la propriu în campania noastră. Și nu pentru că automobile, ci pentru că el poate. Că doar el e ”instituția primarului”, el e Primăria, el e Dejul și numai el.

Măi să fie! Și încercăm noi să discutăm cu primarul, să negociem, vorba aia, să-i spunem că ne încurcă treburile și că mai bine ar fi să se alăture la campania noastră.

NU! Că el e primar, a dat deja dispoziții, a anunțat pe toată lumea și joi face campanie. Îl doare la bască de inițiativa noastră, de faptul că ne-am muncit creierașii să facem ceva frumos și util pentru orașul ăsta amărât și plin de probleme.

Cum adică ne permitem noi, niște terchea-berchea, să facem ceva în orașul stăpânit de Costan Morar? Cum adică facem noi afișe ale evenimentului pe care scriem la sponsori ”viceprimar Dej Aurelian Mureșan” și ”consilier local Sebastian Lazin” (apropo, mulțumim mult domnilor). Păi asta-i politizare a campaniei, și ”cel mai primar” nu poate servi o campanie de genul ăsta.

Că politizare nu-i când împarți banii campaniei Târgul Mărțișorului în sediul PSD din Dej. Politizare nu-i când însuși ”cel mai primar” dă premii (din banii dejenilor) la fel de fel de concursuri și evenimente. Politizare nu-i când la orice eveniment organizat de oricine însuși Morar Costan e musai să fie cap de afiș.

Nu, tată! Politizare e când pe afișul unui eveniment nu e trecut numele primarului. Atunci e problemă. Deci, aviz amatorilor: dacă vreți să faceți ceva bun în orașul ăsta (la mirificul Dej mă refer), nu trebuie doar să aveți acceptul primarului și să-l invitați la eveniment. Trebuie mai mult ca musai și categoric să treceți pe afiș numele lui, cu litere mari să înțeleagă tot prostul, și, mai mult decât atât, să faceți în așa fel ca să se înțeleagă că el a fost cu ideea, el a pus-o în practică și el a dus-o la bun sfârșit. Că și aici e ca la fotbal: el a centrat, el a dat cu capul și tot el a scos-o de pe linia porții.

Pentru ca apoi, să putem pune, noi presa, articole laudative la adresa mărețului conducător, comunicate care neapărat trebuie să înceapă cu ”Mă bucur că în calitate de primar am reușit, am făcut am dres”, tralala.

Cam așa merge treaba pe la BanglaDej. Că tot vorbeau consilierii locali de dictatură într-o ședință în urmă cu câteva luni. Asta nu-i dictatură, fraților! Ceaușescu ar fi putut lua lecții de la Măria Sa Costan Morar.

Și ca să facem o comparație, una mică de tot, aceeași invitație am adresat-o și primarului Marius Sabo de la Gherla, om cu care am avut prea puține de împărțit și contact mai deloc. La el nu doar că am găsit sprijin și înțelegere pentru campania noastră, ba chiar ne-a ajutat și cu 200 de saci menajeri și cu 200 de mănuși de unică folosință, alături de promisiunea că la finalul campaniei va trimite remorcile să ridice sacii de gunoi.

Și atunci stai și te întrebi: se mai merită să te zbați să faci ceva în orașul ăsta ( la mirificul Dej mă refer din nou), se mai merită să lupți să faci să fie mai bine? Se merită să-ți bați capul pentru a realiza ceva important pentru oraș, când de fiecare dată când încerci ceva se trezește vreun adormit ca să-ți bage bețe în roate?

Noi mergem mai departe, cu sau fără sprijinul Măriei Sale MoCo (Morar Costan, pentru cine nu știe). Campania Someș-Ecologizarea va avea loc vineri, 11 aprilie, în colaborare cu Cercetașii Dejeni și elevi de la școlile participante (dacă mai vine cineva după intervenția primarului), dar și alături de dejenii și gherlenii care vor să ni se alăture. Apoi vom vedea ce-a mai fi pe lumea asta. Mergem înainte, că înainte a fost mai bine!

P. S. Am ales special fotografia la articol, pentru că știm că-i place să apară în presă cât de des și cât de mult.

P. P. S. Ne cerem scuze anticipat celor din enigmaticul birou de presă al Primăriei dacă le-am dat de lucru tocmai la început de week-end. Așteptăm cu nemărginită nerăbdare ”Punctul de vedere al primarului referitor la…”

Comentarii