Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Transportul sării de la Nireș, în dezbatere. Rută ocolitoare pentru traficul greu

0 1.390

În urma ședinței ordinare a Consiliului Local Mica din 31.01.2024, unde au fost invitați reprezentanții Societății SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN – S.R.L., societate care deține licența de exploatare a sării de pe raza localității Nireș și localității Unguraș eliberată de Guvernul României prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale, s-au discutat problemele sesizate de locuitorii localității Nireș referitoare la transportul sării, respectiv despre găsirea soluțiilor pentru devierea traficului greu din localitatea Nireș pe o rută ocolitoare.

”Consider că această ședință a fost utilă atât pentru persoanele care domiciliază pe raza localității, cât și pentru reprezentanții societății SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN – S.R.L. Pe de o parte locuitorii satului Nireș și-au prezentant nemulțumirile în fața reprezentanțiilor societății amintite anterior, iar pe de altă parte reprezentanții societății au prezentant persoanelor care au participat la ședință stadiul modernizării drumului pe care se va devia traficul greu din satul Nireș”, a transmis primarul Tiberiu Zelencz.

Acesta a mai adăugat că, în acest moment proiectul privind modernizarea rutei ocolitoare a localității Nireș este într-un stadiu avansat, fiind nevoie doar de exproprierea unei suprafețe de teren de aproximativ 132 m liniari (5.033 mp), aparținând Composesoratului Urbaniste Nireș și de obținerea a două avize care depind de exproprierea menționată anterior.

”În proporție de 90% există toate acordurile, avizele si studiile necesare obținerii autorizației de construire privind realizarea modernizării tronsonului de drum.

De asemenea, pentru realizarea rutei menționate anterior este nevoie de întabularea unei suprafețe de teren proprietatea Comunei Mica, pentru care s-a depus documentația la BCPI Dej, urmând ca în cel mai scurt timp BCPI Dej să ne comunice extrasele de carte funciară.

După rezolvarea celor două aspecte menționate anterior, se va depune documentația la Consiliul Județean Cluj, în vederea obținerii autorizației de construire”, se mai arată în comunicatul Primăriei Mica.

Potrivit sursei citate, după obținerea acestei autorizații, se va preda amplasamentul Societății SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN – S.R.L, în vederea realizării lucrării privind modernizarea rutei pe care se va devia traficul greu din localitatea Nireș, termenul de execuție estimat este de 10 luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Tronsonul de drum care va fi realizat de Societatea SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN – S.R.L, este în suprafața de 17,7 km, fiind una din cele mai mari investiții din fonduri sută la sută private, sumele din Studiu de Fezabilitate realizat depășind 28 de milioane de lei.

”Țin să precizez că până la acest moment costul documentațiilor aferente rutei ocolitoare a fost de peste 850.000 de lei, această sumă fiind suportată integral de către SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN – S.R.L fără niciun impact bugetar asupra comunei Mica”, a mai declarat Zelencz.

Conform acestuia, în perioada următoare va avea loc o ședință și în localitatea Nireş pentru a discuta progresul și stadiul documentației privind ruta ocolitoare care se va realiza.

Până va fi realizată această rută, cele 30-50 camioane care vin de luni până vineri prin localitatea Nireş, încă din această lună, le-a fost interzis să circule cu mai mult de 30 km la oră prin localitate, iar cei care vor încălca această regulă vor fi sancționați.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More