Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Trei zile de foc pentru pompierii sălăjeni

0 307

Între 5 și 7 martie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj au gestionat 49 de evenimente de urgență.

Potrivit celor de la ISU Sălaj, patru intervenții au vizat stingerea unor incendii dintre care trei la coșurile de fum al unor case din localitățile Dioșod, Răstoci și Nușfalău, iar un incendiu la vegetația uscată de pe un teren dintre localitățile Aghireș și Meseșenii de Jos (unde flăcările au mistuit aproximativ 4 hectare de vegetație uscată).

Totodată au fost raportate 32 de cazuri S.M.U.R.D. pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor cu diverse probleme medicale. S-a intervenit la două evenimente rutiere, unul petrecut vineri între localitățile Sânmihaiu Almașului și Poarta Sălajului, iar ce de-al doilea duminică pe Șoseaua de centură a municipiului Zalău.

A fost înregistrată și o misiune de asanare de muniţie neexplodată găsită pe un teren din localitatea Mal (în care au fost identificat şi ridicat în vederea distrugerii o grenadă de mână defensivă). Au fost efectuate și opt activități de control și informare preventivă a răspândirii infecției cu virusul SARS CoV-2.

RECOMANDĂRILE POMPIERILOR

Odată cu apropierea primăverii, incidența incendiilor de vegetație uscată este posibil să crească, ca urmare a igienizării terenurilor, de aceea dorim pe această cale să vă reamintim o serie de măsuri de prevenire. Prin urmare se interzice:

– utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, depozitelor de furaje, recipientelor de stocare combustibili, alte construcții și obiecte care pot fi afectate de o ardere necontrolată;

– utilizarea focului deschis în zonele de agrement, cu excepţia locurilor special amenajate;

– folosirea focului deschis ca mijloc de igienizare a terenurilor agricole sau silvice;

– a se lăsa la îndemâna copiilor chibrituri, brichete sau alte surse de foc care prin joacă pot provoca incendii;

– arderea materialului de orice natură în condiții meteorologice de vânt;- pe timpul arderii, lăsarea nesupravegheată a focului.

Recomandăm ca distanţele minime la care se poate face focul să fie la:

– 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze, lichide combustibile etc.);

– 50 m faţă de materiale combustibile sau clădiri;- 100 m faţă de lanuri şi depozite furajere;

– 200 m faţă de liziera pădurii.

De asemenea, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc de la primărie şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, respectiv amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, potrivit legislaţiei în vigoare se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More