Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Trenul Unirii, de la Dej – Gherla – Cluj, până la Alba Iulia

1 570

Cu ocazia Centenarului, Inspectoratul Școlar Cluj organizează o excursie de neuitat, cu Trenul Unirii, care va duce la Alba Iulia liceeni din mai multe municipii ale judetului.

Trenul va pleca în 1 decembrie dimineața de la Dej, va aduna copii din Gherla, Cluj-Napoca, Turda și Câmpia Turzii și are programată sosirea la Alba Iulia în jurul orei 10.00.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, a precizat că trenul va fi împodobit cu steaguri tricolore și va avea inscripționate mesaje ale elevilor legate de marea Unire:

”Aproximativ 400 de copii și profesori vor merge pe traseul Dej, Gherla, Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Teiuș, Alba Iulia și vor participa la toate festivitățile care se organizează la Alba Iulia. Va fi și o scurtă festivitate în Gara Cluj dimineața la ora 7.00, înainte de plecare, trenul va opri și în Teiuș, unde se va depune o coroană de flori la placa memorială a lui Ion Arion din comuna Iara, care a fost împușcat în 30 noiembrie 1918, în timp ce mergea spre Alba Iulia. Credem că este un moment important pentru liceeni și pentru profesori, care refac astfel unele dintre multele trasee făcute de cei care, în urma cu 100 de ani, au fost prezenți la Alba Iulia”, a declarat Valentin Cuibus pentru Radio Cluj.

Alături de Trenul Unirii, Inspectoratul Şcolar Cluj organizează şi alte acţiuni prin care marchează cei 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

În parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, joi, 15 noiembrie, va avea loc finala unui concurs de cultură generală, la care participă cei mai buni 100 de elevi din şcolile judeţului. Ei vor trebui să răspundă la întrebări despre 100 de personalităţi clujene şi 100 naţionale, care au trăit în ultima sută de ani în România.

Valentin Cuibus a adăugat că, tot cu ocazia Centenarului Marii Uniri, va fi organizată şi o competiţie de video-eseuri la care elevii pot participa cu înregistrări, montaje sau imagini, câştigătorii urmând să fie premiaţi înainte de Sărbătorile de iarnă.

”Am considerat că trebuie să ne adaptăm la nou și să încercăm să organizăm un concurs, care sa-i atragă pe copii. Va fi un video-eseu, de maxim cinci minute, care poate fi făcut de oricine individual, de o clasă, de un grup, de o școală, nu e pe vârste, e doar mesajul care va fi transmis pentru momentul aniversar de 100 de ani și cred că e important mesajul copiilor pentru România la aniversarea Centenarului Marii Uniri”, a mai spus Cuibus.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. EDI spune

    Excelenta initiativa. Trenul sa fie si incalzit.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More