Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Trepte pentru pești la barajul de la Mănăstirea, în planul de management al Someșului pe raza municipiilor Dej și Gherla

0 251

baraj-ManastireaCJ_(58)

Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca, în calitate de custode, şi Asociaţia “Apáthy István Egyesület”, în calitate de gazdă a proiectului, au organizat consultarea publică privind Planul de management al Ariei protejate ROSCI0394 – Someşul Mic, localizată pe raza municipiilor Dej și Gherla și a comunelor Mica și Mintiu Gherlii din județul Cluj.

Reprezentanți ai instituțiilor abilitate (Agenția pentru Protecția Mediului, Apele Române, Garda de Mediu, Consiliul Județean, Jandarmeria Română etc.), oameni de știință, au discutat modalitățile prin care habitatele și speciile care trăiesc aici să poată conviețui în armonie cu omul.

În urma cercetărilor de tern, principalele amenințări constatate de specialiști au fost prezentate, după cum urmează, în ordinea importanței:

– folosirea în cantități mari de îngrășăminte chimice și pesticide
pescuit sportiv necontrolat, braconajul
– depozitarea deșeurilor menajere și din construcții
– poluarea apei în amonte de sit
– agricultura intensivă în lunca râului
– extinderea construcțiilor
– incendierea stufului
– prezența câinilor hoinari
– captări de ape în exces, amenajări piscicole
– barajul de la Mănăstirea care desparte populațiile de pești
– prezența speciilor invazive în sit.

Pe viitor se dorește ca în imediata vecinătate a teritoriul ariei protejate să fie construcții controlate, care nu au amprente mari la sol.

S-a pus în discuție și întreținerea barajului de la Mănăstirea, care este în administrarea unei firme în prezent și unde ar fi necesară amenajarea unor trepte pentru pești.

Autoritățile publice locale și proprietarii trebuie informați despre măsurile prevăzute în Planul de Management, aceștia având rolul de a întreține terenurile din imediata vecinătate.

Din discuții a reieșit importanța cooperării și armonizarea măsurilor de intervenție specifice instituțiilor abilitate, cum ar fi Apele Române sau Agenția pentru Protecția Mediului, inclusiv la nivel de proiecte depuse spre finanțare, făcând astfel posibilă menținerea habitatelor din aria protejată.

FOTO: Tetcu Mircea Rares - Wikipedia

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More