Troc politic între PSD-ALDE și UDMR. Ziua maghiarilor, zi de sărbătoare națională
Comisiile pentru administrație și pentru drepturile omului au acordat, luni, raport comun favorabil cu amendamente propunerii legislative prin care ziua de 15 martie este consacrată ca sărbătoare a comunității maghiare din România, urmând ca angajaților maghiari să li se acorde o zi liberă pentru a participa la manifestări.
De asemenea, actul normativ prevede ca Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot transmite, în cadrul unor emisiuni speciale, aspecte de la aceste manifestări.
Propunerea legislativă și raportul comun al celor două comisii vor intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că intrarea în dezbatere, luni, a unor proiecte legislative ale Uniunii la comisiile parlamentare nu are nicio legătură cu negocierile asupra moțiunii de cenzură și că a fost stabilit de la începutul anului că respectivele proiecte vor fi adoptate în această sesiune.
Kelemen Hunor a adăugat că liderii grupurilor parlamentare se întâlnesc la fiecare început de săptămână și discută proiecte de lege.
„În momentul de față există o majoritate în Parlament, formată de PSD-ALDE. Noi am asigurat de foarte multe ori voturi pentru proiecte punctuale și așa vom face și de acum încolo. (…) Legea care a fost astăzi în comisie la Senat a fost depusă acum trei-patru luni, și nu astăzi, nu ieri, nu săptămâna trecută. A fost dezbătută în comisii și astăzi s-a adoptat, probabil că va ajunge și în plen. Deci, nu azi-dimineață am scris proiectul de lege. (…) Noi am stabilit la începutul anului că aceste legi vor fi adoptate în această sesiune. Eu, la începutul anului, am spus că la sfârșitul sesiunii de primăvară vom face o analiză a colaborării noastre parlamentare și vom trage o linie. Mai sunt două săptămâni din această sesiune”, a declarat Kelemen Hunor la Parlament.
Întrebat dacă nu i se pare ciudat că, în contextul în care miercuri va fi votată moțiunea de cenzură, proiecte inițiate de UDMR au trecut luni de comisiile parlamentare, Kelemen Hunor a răspuns: „Pentru mine, nimic nu e ciudat”.
Cameră: Dezbaterea unui proiect UDMR referitor la folosirea limbii materne, amânată în comisii
Comisiile juridică, pentru drepturile omului și pentru administrație ale Camerei Deputaților au amânat, luni, discuția pe marginea proiectului de lege inițiat de UDMR care prevede scăderea pragului de la 20% la 10% în cazul numărului de persoane aparținând minorității naționale dintr-o localitate necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne.
Proiectul de lege depus de UDMR în luna mai prevede că „în unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentei legi și ale tratatelor internaționale la care România este parte”.
Proiectul prevede și introducerea conceptului „număr semnificativ de cetățeni” în acest caz.
Deputații din cele trei comisii, convocați pentru ora 18,00 la dezbaterea acestui proiect de lege, au așteptat mai mult de o jumătate de oră, după care discuțiile au fost amânate.
Reprezentanții PNL au protestat față de acest mod de lucru și au criticat proiectul de lege.
„Suntem azi în Parlament în fața unui abuz pe care PSD-ALDE îl comit, nu numai împotriva intereselor României, dar și împotriva ideii de parlamentarism, chiar și împotriva ideii de conviețuire pașnică între majoritate și minoritate. Suntem în fața Comisiei juridice, convocată nestatutar împreună cu Comisia pentru administrație publică și Comisia pentru drepturile omului la ora 18,00. Timp de 40 de minute, fără nicio explicație, toți colegii din toate partidele au fost lăsați să aștepte, în timp ce liderii PSD, liderii ALDE și liderii UDMR au negociat alături trocul pe care intenționează PSD să-l facă pentru a-și menține puterea domnul Dragnea în PSD și în Parlament”, a afirmat deputatul liberal Cătălin Predoiu.
El a spus că este incalificabil ceea ce propune proiectul de lege.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Pe toti pesedistii sa-i introducem la origini!