Tu ai încercat cafeaua decofeinizată?
Numește trei băuturi de care nu te poți lipsi din viața de zi cu zi, exceptând apa. Nu-i așa că și cafeaua are un loc aparte în viața ta? La fel ca majoritatea oamenilor de pe glob care adoră să își înceapă dimineața cu o cafea bună, te-ai întrebat probabil ce este cafeaua decofeinizată, dar mai precis, cum poți să bei cafea fără caracteristica sa principală, cofeina.
Ce este cafeaua decofeinizată și cum se face?
Prescurtarea pentru cafea decofeinizată este decaf, nu ai cum să nu o fi observat în cafenele.
Aceasta este o cafea din boabe de cafea cărora li s-a eliminat cel puțin 97% din cofeină.
Există multe modalități de a elimina cofeina din boabele de cafea. Cele mai multe dintre ele includ apă, solvenți organici sau dioxid de carbon. Boabele de cafea sunt spălate în solvent până când cofeina a fost extrasă din acesta, apoi solventul este îndepărtat.
Cofeina poate fi, de asemenea, îndepărtată folosind dioxid de carbon sau un filtru de cărbune – o metodă cunoscută sub numele de Procesul Elvețian al Apei.
Boabele sunt decofeinizate înainte de a fi prăjite și măcinate. Valoarea nutritivă a decaf-ului ar trebui să fie aproape identică cu cea obișnuită, în afară de conținutul de cofeină.
Cu toate acestea, gustul și mirosul pot deveni puțin mai blânde, iar culoarea se poate schimba, în funcție de metoda utilizată. Acest lucru o poate face mai plăcută pentru cei care sunt sensibili la gustul amar și mirosul cafelei obișnuite.
Câtă cofeină este în decaf?
Cofeina nu este complet înlăturată din compoziția acestei cafele.
De fapt, conține cantități variate de cofeină, de obicei aproximativ 3 mg per cană.
Pe de altă parte, o ceașcă medie de cafea obișnuită conține aproximativ 70-140 mg de cofeină, în funcție de tipul de cafea, metoda de preparare și dimensiunea ceștii.
Deci, chiar dacă decaf-ul nu este complet fără cofeină, cantitatea de cofeină este de obicei foarte mică.
Beneficiile decaf-ului
Cafeaua este bună pentru organismul tău, în ciuda a ceea ce s-a zis în trecut despre ea.
Există numeroase beneficii pentru sănătate, care sunt atribuite în principal conținutului său de antioxidanți și altor substanțe active.
Cu toate acestea, efectele specifice asupra sănătății ale decaf-ului pot fi greu de determinat.
Acest lucru se datorează faptului că majoritatea studiilor evaluează consumul de cafea fără a face distincția între cafeaua obișnuită și cea decaf, iar unele nici măcar nu includ cel din urmă tip.
Însă, ceea ce se știe despre decaf este că scapi de efectele secundare negative ale cofeinei din cafeaua obișnuită. Mulți oameni se confruntă cu insomnie, neliniște, palpitații ale inimii, hipertensiune arterială și anxietate din cauza cofeinei din cafea.
Dacă ai arsuri la stomac, probleme intestinale sau ai probleme cu somnul, decaf-ul poate ajuta la diminuarea efectelor cofeinei, în timp ce incluzi cafeaua în rutina ta.
Câteva minusuri ale cafelei decofeinizate
Unele cafele de acest tip sunt obținute cu clorură de metil, care este o substanță chimică găsită în decapanții pentru vopsea. Expunerea la concentrații mari ale acestei substanțe chimice poate avea efecte neurologice severe.
Deși cantități mici din această substanță chimică sunt sigure, dacă dorești să o eviți cu totul, asigură-te că verifici etichetele decaf-ului pe care o cumperi. De cele mai multe ori, cea care nu arată cum a fost decofeinizată a fost făcută folosind clorură de metil.
Unii cercetători susțin că acest tip de cafea crește colesterolul, dar alții spun că nu are niciun efect. Descoperirile sunt neconcludente pentru moment, dar dacă ai probleme cu colesterolul, poate dorești să discuți cu medicul tău înainte de a o introduce în rutina ta.
Așadar, dacă vrei să ai un stil de viață mai sănătos, să renunți la agitația sporită, dar nu vrei să renunți la cafea, decaf-ul este o alternativă foarte bună, în special pentru femeile gravide. Despre ele se știu că au simțurile mult mai dezvoltate în perioada sarcinii, de aceea și sensibilitatea la aroma și mirosul cafelei este mai crescută. Încearcă și tu o decaf în drumul spre birou pentru a te decide care este mai bună!