Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Tupeu și sfidare. Examenele de limba română să fie eliminate pentru elevii maghiari

1 2.655

Partidul Civic Maghiar vrea eliminarea examenelor de limba română pentru elevii maghiari. Aceștia sunt discriminați căci au un examen în plus față de elevii români.

Partidul Civic Maghiar, prin reprezentanții săi, a anunțat că urmează să depună săptămâna viitoare în Parlament o inițiativă legislativă ce prevede eliminarea examenelor de limba română pentru elevii maghiari. Este vorba despre examenul de Bacalaureat, cel de clasa a VIII-a și cel de clasa a VI-a.

Motivul acestei inițiative este pe atât de absurd, pe atât de lipsit de logică. Reprezentanții Partidului Civic Maghiar afirmă că aceste examene sunt o formă de discriminare la adresa elevilor maghiari pentru că aceștia susțin cu un examen în plus față de elevii români.

Motivul acestei iniţiative legislative este că elevii maghiarii sunt discriminaţi în comparaţie cu elevii români, având de susţinut două examene în plus, limba română scris şi oral, a declarat, citat de Mediafax, președintele partidului, Mezei Janos.

Soluția propusă este ca elevii maghiari să susțină, în cei patru ani de liceu, un examen de limba română, iar, pe baza acestuia, elevii maghiari să se prezinte ulterior la examenul de Bacalaureat. Bineînțeles, liderii Partidului Civic Maghiar vor susținerea UDMR, dar și a parlamentarilor români. Totodată, reprezentanții PCM par a fi, într-un oarecare fel, conștienți de valul de atacuri ce urmează din partea majorității românești fiindcă Mezei Janos scaldă această propunere prin apa toleranței, a înțelegerii reciproce și a prietenie între popoare deși tot dânsul strigă „discriminare”.

Este timpul să începem nişte discuţii între cele două etnii pentru a găsi o cale amiabilă de a trăi împreună, de a nu fi tot timpul duşmănoşi unii cu alţii. Noi vrem să trăim în România, nu vrem să plecăm, dar vrem să trăim în libertate şi prietenie. Este important să ştim limbile celor două etnii pentru a putea comunica mai uşor, a mai declarat același Mezei Janos.

Instabilitatea politică din România alimentează curajul PCM și UDMR

Reamintim că Partidul Civic Maghiar sau Magyar Polgári Párt este un partid politic de dreapta, iar unul dintre principalele programe ale acestuia este autonomia Ținutului Secuiesc. A fost înființat de Uniunea Civică Maghiară în anul 2008 și reprezenta o alternativă la UDMR.

Nu în ultimul rând, mai amintim faptul că și UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor, a primit o bilă neagră din partea românilor datorită documentarului „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”. Această piesă cinematografică a primit critici dure din partea multor istorici români și pare a fi un subtil instrument de propagandă îndreptat spre problema Marii Uniri de la 1918.

Documentarul a fost finanțat cu un milion de euro de chiar autoritățile de la Budapesta, iar de curând regizoarea acestuia, Vig Emese-Gelmărean și-a dat demisia din cadrul TVR Cluj. Motivul este din nou cel al victimei. A fost sancționată cu 5% din salar din cauza respectivului documentar și, pe deasupra, este hărțuită, după cum au notat cei de la Adevărul.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Stefan spune

    Nu, fraților! Examenul de limba romana în România nu este în plus. În plus este examenul de limba materna. Sa nu fim ipocriți. Cu prietenie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More