Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Turiști surprinși de avalanșă în Masivul Călimani. O persoană decedată, alta dată dispărută

0 93

O avalanșă s-a produs duminică seară în Munții Călimani și a surprins un grup de turiști. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, o persoană e dată dispărută, iar o alta a murit.

Salvamontiștii anunță că turiștii prinși de avalanșă în Călimani erau într-o drumeție cu snowmobilele.

Alerta a fost făcută publică de Dispeceratul Național Salvamont, pe Facebook, precizând că o persoană este dată dispărută, iar o alta a fost accidentată.

Salvamontiști din trei judeţe, mobilizaţi

O operațiune de salvare a fost declanșată duminică seara. Salvamontiștii din Suceava și Mureș au pornit deja în misiune cu câte o echipă formată din 6 membri. Salvamontiștii din Harghita au mobilizat și ei o echipă la Toplița, pentru a interveni.

Intervenția salvatorilor este de risc maximum, mai precizează Dispeceratul Național Salvamont. Din cauza temperaturilor ridicate, care sunt anunțate inclusiv pe timpul nopții, riscul de avalanșă în zonă este foarte ridicat.

Luni dimineața, în jurul orei 6:30, salvamontiștii au ajuns la locul accidentului. Aceștia au demarat procedurile pentru acordarea măsurilor de prim ajutor celor două persoane care au afecțiuni medicale, pregătirea acestora de drum, recuperarea celui decedat, evaluarea riscurilor din zonă și stabilirea celei mai sigure căi de retragere pentru a se evita o nouă expunere la avalanșe.

Salvamontiștii analizează împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență posibilitatea intervenției cu suport aero și recuperarea rapidă a celor doi accidentați și a celui decedat cu un elicopter. Cei doi au stat o noapte întreagă în munte, pot fi evacuați de salvamontiști printr-o acțiune terestră, dar aceasta este de durată și expune riscurilor și accidentații și salvamontiștii. Persoana decedata se află într-o zonă foarte expusă riscului de producere de avalanșe, iar recuperarea lui pe cale terestră este foarte dificilă, spun cei de la Salvamont.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More