Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

UBB atacă decizia Guvernului pentru predarea limbii române la clasele minorităților

1 1.033

Reprezentanții UBB citică ordonanța Guvernului în ceea ce privește predarea orelor de limbă română de către cadre specializate la ciclul primar al claselor cu predare în limba minorităților.

Printr-un comunicat de presă preluat de către Agerpres.ro, reprezentanții Universității Babeș-Bolyai critică ordonanța Guvernului prin care, la clasele primare cu predare în limba minorităților, limba și literatura română trebuie să rămână apanajul unor cadre didactice specializate. Aceștia consideră decizia Guvernului ca și fiind una „prea tranșantă”.

Universitatea Babeş-Bolyai salută iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale de a reglementa studierea limbii române în clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale. Totuşi, instituţia noastră exprimă anumite rezerve în legătură cu formularea în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate (art. I pct. 17 din O.G. nr. 9 din 23 august 2018), formulare pe care o consideră prea tranşantă” se explică în comunicatul celor de la UBB.

Critica celor de la UBB se bazează pe faptul că nu există o specializare clară prin care să fie create cadre didactice axate exact pe predarea limbii române pentru non-nativi. Aceștia militează astfel pentru un program de master care să  funcționeze expres pentru formarea unor astfel de specialiști, mai ales pentru că, în acest moment există un modul numit Româna ca limbă străină/nematernă, modul ce poate fi transformat într-un program concret pentru rezolvarea acestei probleme, a predării limbii române la clasele minorităților.

„În acest moment, din nomenclatorul specializărilor la nivel licenţă, lipseşte specializarea limba română ca limbă nematernă, iar absolvirea secţiei de Limba şi literatură română nu asigură pregătirea profesională şi psiho-pedagogică necesară în predarea limbii române pentru non-nativi. Pe de altă parte, în cadrul Facultăţii de Litere a UBB funcţionează un modul opţional (acreditat în 2008), intitulat Româna ca limbă străină/nematernă. Acest program cumulează toată experienţa de predare şi materialele didactice elaborate în cadrul proiectului intitulat Perfecţionarea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care predau limba română minorităţilor naţionale/RLNM – Româna ca limbă nematernă

În cazul în care acest modul ar fi transformat într-un masterat, s-ar putea asigura instruirea adecvată de specialitate a profesorilor care vor preda limba română ca limbă nematernă în învăţământul primar, Universitatea Babeş-Bolyai având capacitatea de a asigura această pregătire.

De aceea, în acest moment, considerăm oportună instituirea unor excepţii de la prevederile extrem de restrictive aprobate prin ordonanţă de guvern, mai precis crearea posibilităţilor de instruire pentru învăţătorii şi profesorii din învăţământul primar cu o îndelungată experienţă de predare a RLNM şi pentru aceia care au fost formaţi în acest sens în cadrul unor proiecte cu finanţare nerambursabilă”, se stipulează în comunicatul UBB.

Mai multe despre acest subiect puteți citi și aici.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Stefan spune

    Cred ca am înnebunit cu toții. Limba rămână este obligatorie și pentru nativi și pentru non nativ(o expresie complect idioata mai ales pentru nivelul de la care vine). Este normal sa predea limba romana un cadru profesoral specializat. Altfel poate preda limba romana tot un non nativ. E păcat ca facem tot felul de artificii pentru a fi pe plac cuiva. E bine să-l ascultam pe academicianul Ioan Aurel Pop de fiecare data când vorbește. În rest rămân la gluma cu non nativii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More