Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

UDMR pune pe masă cartea autonomiei în fața PSD

1 387

UDMR cere „regiuni de dezvoltare separate” și „autonomie specială” printr-un proiect de lege ce se bazează pe Rezoluția de la Alba Iulia din anul 1918. Liderii Uniunii recunosc că pentru a depune acest proiect a fost ales special anul Centenarului. De asemenea acest proiect poate reprezenta un șantaj pentru Coaliția PSD-ALDE ce a pierdut majoritatea în Camera Deputaților.

Conform Digi24, UDMR a depus luni un proiect de lege prin care se cere drepturi extinse pentru minoritățile naționale, drepturi printre care se includ posibilitatea unor regiuni de dezvoltare separate care pot obține un statut de autonomie specială. Acets proiect de lege se bazează, declară liderii UDMR, pe unele puncte din Rezoluția de la Alba Iulia din anul 1918. De asemenea vocile politice ale opoziției consideră că acest proiect este folosit pentru a șantaja PSD, mai ales acum că PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților.

În același timp reprezentanții PSD ar fi declarat că pentru a depune acestui proiect în anul Centenarului nu este o acțiune întâmplătoare. „UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română”, au scos în evidență liderii UDMR.

Așadar se pare că reprezentanții UDMR ar fi citat, pentru susținerea proiectului de lege, din Rezoluția de la Alba Iulia și anume din subpunctul 1. al punctului III: „Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

 

– Reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european;

– Reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale;

– La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local;

– Modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România;

– Posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care, împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Stefan spune

    Poate acum PSD va in telege vorba din bătrâni: dacă semeni vânt, culegi furtună! Când te joci pentru majoritate, făcând înțelegeri și alianțe de aceasta factura, meriți ce se întâmplă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More