Ultramaratonistul Tibi Ușeriu, exemplu de succes pentru deținuții Penitenciarului Bistrița
Peste o sută de deținuți aflați în custodia Penitenciarului Bistrița au participat miercuri la o întâlnire la clubul unității cu ultramaratonistul Tibi Ușeriu.
”În considerarea puterii de influențare comportamentală pe care o au exemplele de succes din comunitate pentru persoanele private de libertate, domnul Tibi Ușeriu a punctat valențele formative ale sportului în planul personalității și i-a încurajat pe cei prezenți în continuarea practicării sportului, pentru dobândirea unui tonus psihic optim”, se arată în comunicatul de presă al Penitenciarului Bistrița.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului ”De vorbă cu personalitățile locale”, proiect demarat la nivelul sistemului penitenciar românesc, care presupune derularea de întâlniri între persoanele din detenție și personalități recunoscute pe plan local, ce pot împărtăși din experiența proprie de viață și pot constitui modele comportamentale autentice.
Fost condamnat și deținut, Ușeriu este acum vedetă națională pozitivă
Aflat în plină glorie, Tiberiu Ușeriu duce în spate un bagaj greu, încărcat de întâmplări care nu-i fac cinste, dar pe care a reușit să și le asume și, mai mult, să le expună într-un volum autobiografic.
Tiberiu Ușeriu și-a făcut publică viața ce pare a fi scenariu de film. Cu sinceritate și fără perdea. A spus el, a confirmat sau a desființat tot ce au încercat alții să afirme de-a lungul timpului, fără să cunoască realitatea din spatele zvonurilor.
În carte, acesta își povestește trecutul mult mai puțin glorios, în care a primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania și Austria și tentativă de omor, și în care a fost gardă de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbească.
Faptele descrise în carte și pentru care a fost condamnat s-au petrecut în urmă cu 20 de ani, spune acesta. A primit o condamnare de 13 ani în Germania și una de aproape zece ani în Austria, dar, în urma unei decizii europene, cele două au fost cumulate și i s-a impus să ispășească pedeapsa cea mai grea, de 13 ani. A beneficiat și de o reducere a pedepsei cu o treime și astfel a ieșit din închisoare după zece ani.
Titlul cărții lui, „27 pași”, a fost dat de dimensiunea curții în care fostul deținut avea voie să se plimbe, după ce în primii ani în spatele gratiilor a fost ținut la izolare.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.