Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un alpinist și un jurnalist din Cluj se pregătesc să cucerească vârful Manaslu, din Himalaya

0 42

Doi alpiniști clujeni pornesc la sfârșitul acestei luni într-o expediție ce are ca scop cucerirea vârfului Manaslu din Himalaya – 8.156 de metri, al optulea din lume privind înălțimea, ei estimând că ascensiunea finală ar putea avea loc în jurul zilei de 24 septembrie.

Expediţia, 100% clujeană, este preconizată a se desfăşura pe parcursul a 46 de zile şi va fi organizată într-un stil modern, fără tabere intermediare permanente, fără utilizarea de oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor pentru ascensiune, fapt care va spori, în mod evident valoarea reuşitei. Se va încerca, astfel, spargerea unei bariere pentru sportul alpin clujean – bariera celor 8000 de metri, proiect care înseamnă nu doar performanţă din punct de vedere sportiv, ci, mai ales, încurajarea practicării sportului alb de către un număr cât mai mare de clujeni şi nu numai.

Unul dintre cei doi alpiniști, Vasile Cipcigan, șef formație la Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, din cadrul Consiliului Județean, a explicat că ascensiunea finală a vârfului ar putea dura între 8 și 12 ore, iar coborârea în jur de patru ore.

„Am lansat proiectul ‘Manaslu 8.156 m — Performanță pentru Cluj 2016’ prin care ne propunem cucerirea vârfului Manaslu din Munții Himalaya. Voi pleca din țară împreună cu colegul meu Titus Crăciun în 30 august și vom ajunge în tabăra de bază în 8 septembrie. Din tabăra de bază ascensiunea spre vârf depinde de vreme, sper ca în 23 — 24 septembrie să ne finalizăm aclimatizarea, iar în 24 septembrie vom fi pregătiți să urcăm spre vârf. Vrem să ducem pe vârful Manaslu tricolorul României și un fanion al Consiliului Județean Cluj. Pe durata ascensiunii, nu vom folosi șerpași și oxigen suplimentar”, a spus Cipcigan, care este un experimentat alpinist, el apreciind că în acest fel „valoarea reușitei cuceririi vârfului va crește”.

Titus Crăciun, de profesie ziarist, a declarat că aceasta este prima sa expediție pe care o face în afara țării, precizând că demersul său este în egală măsură și unul jurnalistic, dorind ca prin materialele pe care le va publica să contribuie la popularizarea alpinismului.

„Eu vreau în primul rând să scriu, să popularizăm alpinismul, voi face fotografii, voi filma. Vom avea un telefon prin satelit și vom trimite sms-uri pentru updatarea unei pagini pe o rețea de socializare pe care am creat-o, pentru toți cei care ne urmăresc. După ce ne vom întoarce, vom publica o carte despre această aventură”, a spus Tituts Crăciun.

Cei doi au început pregătirile pentru respectiva ascensiune în urmă cu peste un an de zile, ea incluzând atât pregătirea fizică, cât și psihică sau logistică.

Cipcigan este și inițiatorul proiectului mai amplu „Șapte pași pe acoperișul lumii”, demers ce s-a concretizat până în prezent în patru reușite:  Elbrus (Europa) — 5.642 metri, McKinley (SUA) — 6.194 metri, Aconcagua (America de Sud) — 6.960 metri, Kilimanjaro (Africa) — 5.895 metri. De asemenea, Vasile Cipcigan a fost participant la expediția Khan Tengri 2008, coinițiator și participant la proiectul „Expediția Românească Manaslu 2013”.

Costurile expediției se ridică la aproximativ 9.000 de euro de persoană.

Manaslu (cunoscut și drept Kutang) din masivul Gurkha, munții Himalaya, este, ca înălțime, al optulea vârf al planetei (8.156 metri). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. Muntele Manaslu are în componență trei vârfuri importante: Manaslu Nord — 7.157 metri, Manaslu Est — 7.992 metri și Manaslu — 8.156 metri.

Toate aceste trei vârfuri au fost atinse și sunt o atracție și o provocare pentru alpiniștii din toată lumea. Primii oameni care au reușit să ajungă pe vârful acestui colos au fost japonezii Yuko Maki și Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956. Timișoreanul Horea Colibășanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More