Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un artist dejean a pictat al doilea tramvai colorat al Clujului – FOTO

1 668

Kero (Vlad), un tânăr din Dej, unul dintre cei mai apreciați artiști stradali din România, a realizat, alături de prietena lui ”Ocu”, al doilea tramvai colorat care circulă pe străzile din Cluj-Napoca.

Tramvaiul de producţie germană din anul 1985, pictat de artistul local Kero, a fost pus, luni, în circulaţie în Cluj-Napoca, în cadrul proiectului ”Tramvaie colorate – Galerie de artă pe roţi”. Lucrarea reprezintă un puzzle al societăţii, cu oameni aflaţi pe diferite frecvenţe, scrie Mediafax.

Kero a declarat că a pictat tramvaiul cinci zile, folosind aproape 300 de tuburi de vopsea spray.

Am pictat timp de cinci zile un tramvai în cadrul proiectului <Tramvaie colorate – Galerie de artă pe roţi>, de reîmprospătare vizuală a tramvaielor vechi din Cluj-Napoca prin artă, care a beneficiat de o finanţare de 20.000 de lei din partea Primăriei municipiului. Am folosit aproape 300 de tuburi de vopsea spray de diferite culori. Lucrarea reprezintă un puzzle al societăţii, cu oameni aflaţi pe diferite frecvenţe, pe care eu le-am delimitat prin culoare. Prin această iniţiativă punem la dispoziţia clujenilor opere de artă accesibile tuturor claselor sociale, arta fiind o necesitate nu un lux”, a spus Kero.

Tramvaiul pictat este de producţie germană din anul 1985 şi face parte din parcul auto al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Prezent la lansarea tramvaiului în circulaţie, primarul Emil Boc a făcut o tură cu acesta şi a spus că municipalitatea sprijină şi încurajează astfel de proiecte ale artiştilor clujeni.

Proiectul ”Tramvaie colorate – Galerie de artă pe roţi” a debutat în anul 2016, când artista Ocu a pictat un alt tramvai al CTP Cluj-Napoca.

„Muncim de doi ani la acest proiect și anul acesta am reușit să vopsim un al doilea tramvai cu ajutorul fondurilor obținute de la Primăria Cluj-Napoca. Practic, pentru tramvaiul acesta am muncit în jur de o săptămână. Chiar astăzi, în ziua lansării, am pictat roțile. Desenul este propria mea viziune asupra societății, a oamenilor care o compun. Frecvențele pe care se află oamenii le-am delimitat prin culoare. Am vrut să arăt legăturile care există între noi, într-un fel sau altul”, a mai precizat Kero.

Proiectul de pictare a tramvaielor vine și ca un răspuns la publicitatea expusă în spațiul public, prin oferirea unei alternative creative. Inițiativa de a aduce arta mai aproape de public și de a o face accesibilă a avut un succes neașteptat la sfârșitul anului trecut când artista Ocu, în colaborare cu Kero, a vopsit un prim tramvai în stilul său caracteristic.

Proiectul a fost inițiat in 2016 de către artiștii de la spațiul “Launloc” – Kero și Ocu împreună cu Muzeul Pietonilor, prin programul Com’On Cluj. Artiștii au propus atunci un proiect de reîmprospătare vizuală prin artă a tramvaielor vechi din Cluj-Napoca, transformându-le într-o galerie pe roți. „Sperăm ca în viitor să ducem proiectul mai departe și pe lângă pictarea altor tramvaie să intervenim creativ și în interiorul lor pentru a le revitaliza”, a mai spus Kero.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. paul popescu spune

    Oare doar mie mi se pare ca tramvaiul au fost pictat in motive ce aduc a culorile steagului LGBT? Iata o pictura cu mesaj, propagandistica.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More