Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un bistrițean din Poiana Ilvei a ajuns primar în Germania

2 90
Stefan Guzu
Foto: adevarul.ro

Plecat din țară la scurt timp după Revoluție, Ștefan Guzu a solicitat azil politic, însă autoritățile germane i-au refuzat cererea. În 1994 bistrițeanul s-a întors în Germania, de această dată cunoscând o nemțoaică de care s-a îndrăgostit iremediabil, iar după doi ani cei doi s-au căsătorit.

Dacă înainte de a pleca din Româțnia, la vârsta de doar 25 de ani, Ștefan Guzu era angajat al Regionalei CFR, odată stabilit în Germania românul a căutat un alt fel de loc de muncă. A reușit să-și îndeplinească un vis, acela de a fi polițist, urmând cursurile unei Școli de Subofițeri și apoi chiar și Școala de Ofițeri de Poliție.

Stabilit în comuna germană Ivenack, bistrițeanul a ajuns șef de tură la poliția de autostradă, implicându-se, în același timp, tot mai mult în problemele comunității locale. Această grijă pentru locuitorii și problemele comunei l-au făcut pe Ștefan Guzu tot mai popular printre colegi și vecini, astfel că în acest an s-a deciz să candideze pentru funcția de primar, ca independent.

În luna mai a acestui an, odată cu alegerile europarlamentare, nemții din comuna Ivenack au ieșit la vot pentru a-și alege primarul, iar majoritatea l-au ales pe românul Guzu. Acesta a obținut 58,6% din voturi, fiind ales de 265 de persoane dintre cei 455 câți s-au prezentat la vot.

„Ca străin şi, în special, ca român nu a fost uşor. A fost un drum foarte lung, mi-a fost foarte greu să realizez tot ceea ce am făcut. Acum, după 18 ani, pot să spune că sunt mândru de realizările mele. Şi prietenii mei de acolo spun că pot să fiu mândru, fiindcă sunt nemţi care nu realizează ceea ce am reuşit eu”, a spus Ștefan Guzu pentru adevărul.ro.

Comuna Ivenack, pe care românul Guzu o administrează din luna mai, are masi puțin de 900 de locuitori și este vestită prin stejarii milenari, despre care se spune că sunt cei mai vechi din Europa. Acesta este și unul ditre otivele pentru care comuna atrage anual zeci de mii de turiști din Germania și din alte țări.

Ștefan Guzu nu a uitat niciodată de unde a plecat și, chiar dacă este la mare distanță de casa natală și de județul unde s-a născut, continuă să ajute comunitatea bistrițeană. Ca vicepreședinte al Asociației de Prietenie Româno-Germane, Guzu a sprijinit anul trecut Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistrița, care a primit de la asociație instrumente muzicale în valoare de 10.000 de euro. În acest an, asociația a donat Spitalului de Urgență Bistrița și unui azil de bătrâni 50 de cărucioare și dispozitive pentru persoanele cu dizabilități. Tot în acest an, cu sprijinul lui Ștefan Guzu, primăria comunei Poiana Ilvei a primit o autospecială de pompieri din Germania.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More